Dobrý den. Tak samozřejmě „divoká“ domácí výroba by problém mohl být, pokud by to někdo oznámil. Pokuty nejsou úplně nejnižší. Zde na stránkách je článek týkající se zřízení minimlékárny.
Legalizace malé mlékárny
Upřímně řečeno, z mléka od jedné kozy se Vám zřízení minimlékárny nemůže vyplatit. Někteří se domnívají, že je možné vyrábět sýry a jogurty za účelem prodeje běžně doma v kuchyni, pouze na to potřebují mít nějaký „štempl“. Jako lze třeba při domácí výrobě zavařenin – přebytky ovoce ze zahrady zpracují a legálně prodají, nebo u pečení vánočního cukroví doma v kuchyni za účelem prodeje. U živočišných produktů tomu tak není. Je nutná zvláštní provozovna.
V případě zájmu, je velmi hodné se informovat přímo u místě příslušné KVS. Tam by měli člověku jasně sdělit, co by přímo do něj požadovali.