Vytvořené odpovědi
-
AutorPříspěvky
-
katka1
ÚčastníkTak to je nádhera, jak jste vydržela kolem něj tak dlouho chodit?
Kachlová kamna taky super.katka1
ÚčastníkNiva, děkuju za pochvalu a vysvětlení. Je to na mě moc složité, já jsem ráda, když vyrobím cokoli co je k jídlu 🙂 Katka
katka1
ÚčastníkCo proč? :-))
Proč máme ve sklepě teplo? Protože je to blbej sklep .-(katka1
ÚčastníkTak to je nádhera.
katka1
ÚčastníkA co tenhle? (nevím no to bude, asi nějaký polotvrdý :-))
Zraje 20 dní, jenže jak se venku otepluje, tak už je ve sklepě 17°C.
Co s ním? Ještě to pokoušet ve sklepě, dát do lednice, nebo radši sníst?
Děkuju, Katka.
katka1
ÚčastníkJéé, děkuju 🙂
Polepším se 🙂katka1
ÚčastníkZačaly se mi dařit hermelíny, první pokusy byly jen chlupaté olomoucké syrečky (vynikající smažené) :-))
Dávám je zrát na sýrové podložky s nejmenšími oky, při denním otáčení plíseň do podložky neproroste a už mě nebavilo honit brčka na dně krabičky 🙂
Zpracovávám najednou 15 litrů mléka, z toho je víc hermelínu, než se dá sníst, ale dá se udělat z jedné várky současně hermelín a čerstvý sýr. Zasýřím jako na čerstvý, odeberu syrovátku, naplním malé formy, co zbyde v hrnci zaočkuju camembertskou kulturou a naplním velkou formu.
XL hermelín z třílitrové formy.
Hermelín po 14 dnech ve sklepě.katka1
ÚčastníkNevím jestli vám to pomůže ,ale zrovna koukám po syřidlech na Dobrém koloniálu (dochází mi laktochym z Milcomu).
Mají tam CHY-MAX M 100, síla 1:70000
CHY-MAX M 200, síla 1:14000
Laktochym, na který jsem zvyklá má sílu 1:500, dávala jsem do 15 litrů 9 ml. Podle toho by vycházelo CHY-MAX M 200 necelé 3 ml. Tak nevím, taky mě to čeká. Katka.katka1
ÚčastníkDíky Markéto, to jsou jen takové pokusy a fotím jen ty co dopadly líp, ale snědlo se zatím vše 🙂
Hodně se toho vyčte v komentářích pod recepty, ale chce to tak hodinu číst, pak jít něco zkusit a pak zase číst :-). U toho pařeného sýru třeba někdo popsal vychytávku, jak udržet ruce ve vodě 70°C : jsou na to potřeba tři rukavice – latex, bavlna a zase latex 🙂katka1
ÚčastníkMoje pokusy o mozzarellu. Nebo pařený sýr? Vysvětlí mi někdo rozdíl?
První fotku jsem nazvala „Dračí vejce a klubko hadů“
Tak konečně – moje malé vítězství nad počítačem – fotky jsou tam, kde jsem chtěla 🙂
Ještě dotaz: první pokus nevyšel – sýr se nedal vytahovat. Usoudila jsem, že při dohřívání mi umřel smetanový zákys (Protože jsem ho koupila, tak ho dávám všude). Příště mě napadlo přidat k zákysu ještě jogurt. A bingo! Sýr dobře prokysal a dal se krásně vytahovat. Dá se jogurt používat místo termofilní kultury?katka1
ÚčastníkKláro DĚKUJU. Já se pořád snažila vkládat celé fotky přímo z počítače, asi to bude tou ruštinou 🙂
Polepším se. Katka.katka1
Účastník
No, až jsem se zapotila 🙂
Takže první fotka je polotvrdý,18 dní ve sklepě, je na něm vidět kousek plísně, na další fotce je umytý, jak jsi mi poradila, bylo vidět že nevydrží, tak šel pod nůž – to je poslední fotka.katka1
Účastník
Děkuju, Kláro.Tak snad aspoň takhle.katka1
Účastník[/http://conovehonakopci.rajce.idnes.cz/Katka/img]
Uff, další level :-), dokázala jsem vložit aspoň odkaz na ty fotky na Rajčeti, pro Markétu 🙂
Zdravím Kláro, stále mi sem ty fotky nejdou vložit, netušíš čím to je? Díky, Katka.
Jestli to není tím, že mě ve škole místo výpočetní techniky učili ruštinu :-))katka1
ÚčastníkHurá, fotky jsou na Rajčeti, Na kopci
-
AutorPříspěvky