Dobrý den.
Není ani tak podstatné, jak dlouhou mají dle výrobce kultury životnost při -18 °C – obvykle bývá mezi 18 – 24 měsíci (jak kdo)
Jde o to, že na každém balení kultury je uvedena doba expirace. Problém je, že pro domácí malovýrobu obrat obchodníků není tak prudký, navíc se k nim kultury mohou dostat už třeba v polovině doby expirace, takže při našem nákupu mohou mít klidně i 6 a méně měsíců do jejího vypršení. Seriózní obchodník by měl na dotaz dobu expirace u konkrétní kultury, kterou má naskladněnou, bez problémů sdělit.
Je to sice nevýchovné, neměla bych to tu psát 🙂 , ale většina domácích mlékařů pracuje i s kulturami po projití expirační doby (i několik měsíců), a fungují zcela bez problémů. Sama to také takto praktikuji. Navíc kultury plísňové (bílé i modré) jsou snad nesmrtelné. Vzhledem k tomu, že se prodávají v baleních na kvanta litrů mléka, není v domácích podmínkách reálné je vypotřebovat v uvedené době. Bez problémů fungují i téměř 2 roky po expiraci (jasně, že by se to správně nemělo…). Důležité je, aby si kultury člověk ničím nekontaminoval, měl je v něčem dobře uzavřené, aby to nepřisávalo vzduch a kultury nevlhly + mít je v mrazáku umístěné tam, kde jsou co nejmenší teplotní výkyvy.
-
Odpověď byla upravena před 4 roky a 5 měsíci uživatelem
Inka.