Rozárčin začáteční mikroblog

Úvod Fóra Osobní sýrové mikroblogy Rozárčin začáteční mikroblog

  • Toto téma obsahuje celkem 2 odpovědi. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Rossali a poslední změna proběhla před 9 roky a 4 měsíci.
Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 2 vlákna odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
    • #888
      Rossali
      Člen

      Ahoj všichni,
      tak jsem se rozhodla založit svůj vlastní mikroblog. Sýrařský, tedy, abych byla přesná 🙂 Upřímně o sýry jako takové jsem se nikdy moc nezajímala jednak z důvodu těžší dostupnosti čerstvého mléka a druhak z důvodu, že se toho bojím 🙂

      Na těchto stránkách jsem našla spoustu fajn informací a i přestože su spíše přes pečení kynutých dobrůtek (i jakýchkoliv jiných těst ;P) myslela jsem, že by nebylo od věci takový vlastní sýr zkusit.

      Čerstvé mléko by se dalo sehnat od paní cca 20km od našeho domu (od kraviček), ale horší je to se syřidlem. Je nějáká možnost sehnat syřidlo běžně ve městě? Nebo se musí do kravína popř. specializované prodejny? A co prodejny se zdravou výživou? Nemá někdo zkušenost?

      Můj bláhový první nápad se týkal camembertu, ale potom mi došlo, že to není taková sranda, jak se může zdát 🙂 Chtěla bych do Vánoc zkusit alespoň sýr (na jehož recept jsem narazila zde) do kterého syřidlo není potřeba a využívá se pouze tvarohu, ale podle mě to pak asi není úplně sýr jako spíše tvaroh, že? Kdopak se už do něj pustil a může mi poreferovat? 🙂

      Bylo by přecejen fajn mít k domácímu kváskovému chlebíku i super sýr, ale ono když pak ten sýr stojí za nic tak ani fakt, že je domácí, tomu moc nepomůže 🙂
      Myslíte, že se něco takového může naučit každý? Nebo je to spíš taková malá chemická laboratoř?
      Všem díky za rady, nápady a postřehy, mějte se zatím prima 😉
      Rossali 🙂

    • #3462

      Milá Rossali,
      hezky popořadě :). Nejprve sýr bez syřidla není vyloždně tvaroh, spíš se konzistencí podobá tomu nejlevnějšímu supermarketovému noname na bázi eidamu. Není to rozhodně tvaroh, ale také to má velmi daleko do kvalitního sýru. Je to víceméně pro lidi, co mají kvanta tvarohu a už nevědí co více s ním.

      Co se týká toho, zda to má smysl, tak za mě jednoduchá odpověď. Jsou lidé, kteří si dělají doma odjakživa puding. Jsou tací, kteří si puding kupují hotový. Já osobně znám mnohem více lidí, kteří si odjakživa doma puding vaří.

      A teď bacha
      vezmu půl litru mléka, zahřeju na určitou hodnotu, část mléka nezahřeju a zamíchám v něm něco – škrob. Cukr přidám do horkého mléka a v určitou, přesně danou chvíli – chvíli před bodem varu, přiliji studené mléko s rozmíchaným škrobem. Danou chvíli míchám a v určitý moment sundavám z kamen a liji do mističek.

      Pro člověk, co si celý život kupuje puding v kelímku hotový může tento recept vypadat jako alchymie.

      A sýr
      vezmu mléko, zahřeju, v určitý okamžik do něj něco přidám – syřídlo – po určité době to nakrájím, pomíchám a dám do forem. V podstatě tentýž postup, jen jiné časy, a jiný přídavek – škrob měním za syřidlo.

      Samozřejmě je to velmi zjednodušené, ale z mého pohledu defacto identické. Navíc, například francouzské měkké sýry, zrovna brillat savarin jsou velmi nenáročné na čas i na suroviny.

      Co se týká prodejen, kde koupit. Již to není vůbec nic šíleného. Zpočátku prostě objednáte v eshopu jednu jogurtovou kulturu, jednu mezofilní kulturu a jedno syřidlo, případně chlorid vápenatý, pokud chcete pasterovat mléko.
      Osobně bych rovnou vzala camembertovou kulturu ještě.

      Pokud bych měla doporučit eshop, kde bereme a bereme rádi a jsme spokojení,
      bereme

      ekokoza – lze osobně Třebíč nebo eshop slušné poštovné, posílají hned http://www.eshop.ekokoza.cz/Vyroba-syru-chov-potreby/

      tomscheese – lze osobně v Litomyšli nebo eshop slušené poštovné posílají hned
      http://www.tomscheese.cz/

      Milcom – Praha , lze osobně – lze najít na mIlcom a.s. vyšší poštovné http://www.milcom-as.cz/

      nebereme, ale máme fajn reference

      driml napáječky http://www.driml-napajecky.cz/cz/zpracovani-mleka/syridla-kultury-pro-mlecne-vyrobky/?gclid=CKiVkYaM3MkCFeoJwwodxyoIAw

      kamír https://www.google.cz/?gws_rd=ssl#q=kam%C3%ADr
      kutilov http://www.kutilov.cz/vyhledavani/?string=sy%C5%99idlo
      alm vizovice http://www.almvizovice.cz/

      rozhodně se toho nebojte, rozhodně toho zpočátku n eberte příliš mnoho a pokud se hned nevrhnete na ementál, ale začnete jogurtem, tvarohem a měkkým sýrem, rozhodně je domácí cammebert jako další v pořadí. Není to vůbec tak náročné, jak se může zdát

      hezký den a ať se daří, neváhejte se případně dál ptát 🙂

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #3464
      Rossali
      Člen

      Děkuji za odkazy, obchod Driml Napáječky znám, tam jsem i na syřidla kdysi koukala – ale předně na mlýnek na obilí 🙂 Zatím jsem to vše tak narychlo proběhla, ale prohlédnu si to ještě pořádně.
      Mimochodem, to s tím pudingem, to je vlastně pravda! 🙂 I já pudingy kupuji a kdysi jsem se i pídila po tom, jak si ho udělat sama. Asi jsem to našla, ale pak se na to zapomnělo.. Ale teď jste mi to připomněla, takže když ne sýr, tak puding zkusím určitě 🙂 Takové něco pro začátečníka.. trošku lehčí.
      A vy děláte u vás doma sýry z kravského či kozího mléka? 🙂
      je v práci s mlékem nějáký rozdíl nebo je to stejné ? 🙂

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 2 vlákna odpovědí
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.