Ph meter na meranie Ph syrov

Označeno štítky: 

  • Toto téma obsahuje celkem 2 odpovědi. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Avatar photoInka a poslední změna proběhla před 7 měsíci a 4 týdny.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 1 vlákno odpovědi
  • Autor
    Příspěvky
    • #18459
      Ares
      Účastník

      Prosím Vás aký ph meter by ste mi poradili na domáce meranie ph…hlavne pri výrobe korbáčov….dakujem

    • #18462
      Avatar photoInka
      Správce

      Dobrý den.
      Čekala jsem, zda Vám zde případně neodpoví někdo, kdo si pH metr pořizoval cca 1 až 2 roky zpět, protože i pH metry se vyvíjejí
      Článek o pořízení pH metru paní Kláry je zde: https://www.domacimlekar.com/jaky-ph-metr-pro-vyrobu-syru-a-jak-se-o-nej-starat/

      Je třeba mít na zřeteli, že je z roku 2016.

      Pro výrobu sýrů existují dnes speciální pH metry. Velmi dobrá je značka Testo, mají pH metr speciálně na sýry s elektrodou uchovávanou v gelu a ne v roztoku, jenže je pro domácí použití dost drahý, stojí přes 8 tisíc https://www.testo.com/cz-CZ/testo-206-ph2/p/0563-2062

      Dále je dobrá značka Hanna, mají taktéž pH metr vhodný na sýry HI 981032, kde už nějaká údržba nutná je, a je tudíž levnější (stojí přes 4 tisíce) https://www.hanna-cz.cz/pH-tester-na-mereni-syru-d1446.htm#detail-anchor-description

      Tento pH metr má v sortimentu i oblíbený polský sýrařský eshop Serowar, kde ovšem vychází dráž, bylo by proto lepší, vyhledat si na Slovensku prodejce / zastoupení Hanna

      No a levnější varianta je potom paní Klárou zmiňovaný pH metr Volcraft, ke kterému se dá dokoupit zapichovací elektroda, což je na pařené sýry žadoucí. U dvou výše zmiňovaných pH metrů jsou elektrody k tomuto účelu přímo určené.
      https://www.conrad.cz/cs/search.html?search=ph%20metr

      Případně se dotázat u prodejce na nějaký jiný novější typ. Dobré je, aby měl dvoubodovou kalibraci.

      Osobně jsem značně skeptická k všelijakým pofidérním za pár korun z Ali a Temu. Jak uvádí paní Klára, sice to „něco“ měří, otázka je CO. O nějaké přesnosti ani nemůže být řeč a obvykle jsou to vyhozené peníze.

      Pokud by se částky vynaložené na pH metr jevily jako veliké, vězte, že perfektní korbáčky se dají vyrábět i bez něj. Ale to si musí každý nějak uvážit sám…

      • Odpověď byla upravena před 8 měsíci uživatelem Avatar photoInka.
      • #18464
        Avatar photoInka
        Správce

        Malý dodatek…

        Zde mé oblíbené video s výrobou pařených sýrů. Kosička = copánek, a je jako naše korbáčky.
        Gruzínská babička nepoužívá pH metr, nýbrž provádí zkoušku vyzrálosi sýřeniny nahřáté v teplé vodě. Doslova říká: „Když je to dobré, jede to samo“ => přesně, po nahřátí sýřeniny a jejím mírném počátečním protažení, po zavěšení jede správně vyzrálé / prokysané sýrové těsto samotíží.
        Odkaz na video je v závěru příspěvku zde:

        Tažené sýry – korbáčky, parenica, copánek, růže

Aktuálně je na stránce zobrazeno 1 vlákno odpovědi
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.