Gorgonzola mascarpone noci torta
Inspirace zde:
https://www.google.cz/search?q=Gorgonzola+mascarpone+noci&client=opera&hs=xR4&gbv=1&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CBQQsARqFQoTCKrk4c3FvcgCFcSTLAodn7kGkQ
Ti co zvládli výrobu Mascarpone (např. viz Domácí mlékař str.76) a modrého sýru nejlépe měkčího typu Gorgonzola (Domácí mlékař str.158) si mohou doma vyrobit jednu z italských specialit – sýrový dort z Gorgonzoly, Mascarpone a vlašských ořechů, kterých se letos celkem dost urodilo.
Výroba není nijak náročná – prokrojené pláty (či plátky) modrého plísňového sýru spojíme/ promažeme Mascarpone do kterého jsme přimíchali posekané vlašské ořechy (jak komu vyhovuje posekané ručně na hrubo nebo pomleté jemněji).
Nakonec dort naštukujeme Mascarpone a pro vysloveně slavnostní příležitosti můžeme ještě všemožně zdobit.
Vzhledem k tomu, že je modrý sýr výrazně slaný, osobně už Mascarpone nepřisoluji (přisolení jak komu vyhovuje).
Ti co žijí v méně početných domácnostech nebo kdo nechce vyrábět rovnou dort, mhou si vyrobit jen malý svačinový dezert. Stačí ukrojit cca 3 – 4 menší plátky modrého sýra a promazat krémem z Mascarpone a sekaných ořechů, eventuelně krémem potřít i povrch, uložit do nějaké krabičky nebo na talíři něčím přiklopit a v chladu nechat rozležet do druhého dne.
Pokud má někdo raději pomazánku, je možné modrý sýr v přiměřeném množství nastrouhat a spolu s posekanými ořechy zlehka vmíchat do Mascarpone. Lepší je až druhý den. Jiné koření už nepřidávám, modrý sýr je dostatečně chuťově výrazný.