Crème double de Gruyère
Když jsem nedávno shlédla jedno z videí Luisier Affineur, uvědomila jsem si, že Crème double de Gruyère ve sbírce vlastně nemáme a přitom je to taková dobrota….
Jedná se o „double“ smetanu, což ve Švýcarsku představuje smetanu s podílem tuku min. 45 %. U varianty Crème de Gruyère se setkáváme s ještě vyšším obsahem tuku, možné je až 50 %.
Zkrátka ve smetaně doslova lžíce stojí.
Nejčastěji je servírována stylově v dřevěných nádobkách s dřevěnou lžičkou, jako dezert spolu se sněhovými pusinkami…
A jak říkají domorodci …. je to velmi, ale skutečně velmi nebezpečné…. jak člověk jednou ochutná…. nemůže přestat debužírovat 🙂
https://www.androuet.com/Meringues-et-crème-double-de-la-Gruyère-1137-recette.html
Pro nás má výroba takto vysokotučné smetany smysl pouze pro majitele odstředivek…. nastavit si vysokou hustotu smetany.
Crème de Gruyère je nehomogenizovaná smetana.
Zde hezké pojednání o setkání cestovatele s La Gruyere double cream meringue:
https://www.davidlebovitz.com/la-gruyere-double-cream/
Ještě tedy podstatná poznámka:
Semeta 45 % a výše procent obsahu tuku už není vhodná ke šlehání = není určena pro přípravu šlehačky
https://www.migros.ch/en/product/204100800000
Smetana určená na výrobu šlehačky začíná zhruba na 30 % obsahu tuku …. jde přes 31 …. 32 … 34 až extrémě do 35 %. Je to různé podle lokálních zvyklostí. V Itálii mají třeba 35 %. U nás dříve byla výhradně 32 %, dnes se lze na trhu setkat s 31 %, ale zahlédla jsem už i 30 %.
-
Téma bylo upraveno před 9 měsíci a 2 týdny uživatelem
Inka.