Úvod › Fóra › Domácí minimlékárna › Drobné náčiní › Teploměr
- Toto téma obsahuje celkem 4 odpovědi. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel
Marion a poslední změna proběhla před 10 roky a 10 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
-
18.11.2011 v 9:01 #569
Klara-admin
ČlenVkládám dotaz v komentáři zpod článků, zdá se mi dost důležitý a tak je vložen sem, do fóra
AnnaT:
14.11.2011 v 11.54 (Edit)Dobrý den
už asi 2 roky sleduji váš web, a je zde moc zajimavých věcí. Konkrétně mě zajímá výroba sýru. Mám celkem velký přístup k čerstvému mléku a celá má rozvětvená rodina (jsme s manželem oba ze čtyř dětí a sami máme tři) velkou chuť na sýr. Na vašich stránkách jsem našla hodně inspirace pro tuto práci.
Nicméně jsem začala před deseti lety výrobou sýra, který bych nazvala sýr našich babiček. Jedná se o sýr, který dělala má babička a pomatuje si jej tak i z domova. Mléko se nechá přirozenou cestou zkysnout, mírně se za občastného míchaní ohřeji dokud se nezačne srážet, pak se odstaví nechá dojít, následně zcedí a vytvoří tvaroh. Vytužený tvaroh se rozdrobí promíchá se solí popř. kmínem a nechá na teplém místě sýřit.
Později jsem také díky vašeho webu začala dělat sýry balkánského typu, mozarely ( mimochodem pařený sýr nakrájený na špalíčky promíchaný s česnekem a bazalkou, jako takový je dobré ho nechat pár dnů uležet,je výborný), rikoty.
Teď jsem se po nějaké době dostala znovu na vaši stránku a moc se mi líbí vaš seriál o výrobě sýru (1,díl materiál,2.díl mléko), a zjistila jsem jistou podobnost mezi námi. Také pořád použivám zavařovací teploměr(pátrala jsem po jiném, ale žádny mě nezaujal), pH určuji podle kyselosti sýru, použivání Laktochymu z Milkomu ap.Chtěla bych vás proto poprosit o bližší informace o vašem digitálním teploměru, který používáte, a také jste psala o pH metru, který není moc drahý nebo raději pH papírky?Ráda bych se zeptala na jak píšete monofil. Na co je třeba si při koupi dávat pozor, aby se pak dal prát při vyšších teplotách.
Jsem velmi zvědavá na článek o šířidlech a kulturách, bylo by fajn kdyby byl dost podrobný i v tom, kde je sehnat.
Odpovědětavatar Klára:
14.11.2011 v 19.47 (Edit)Anno, díky moc za milý komentář. Tak popořádku – článek o kulturách a následně syřidlech bude, ale bylo stále hodně práce a už je to lepší, takže už za nedlouho. Musím vybírat z více knížek a čekala jsem také na dodělání nějakých sýrů, počítám tak do týdne. Ano, napíšu i odkud se dají sehnat a jakou s tím mám zkušenost. Teploměr – mám přesně tento – http://www.tipa.eu/cz/teplomer-digitalni-vpichovaci-det3r-vodotesny/d-117729/, nevím už odkud, pán mi doporučil místo mnou vybraného tento, že je vodotěsný a souhlasím s ním, je to důležité :-)), už mi několikrát spadl do mléka. výhody – je perfektní, má maximominimální funkci, měří okamžitě. Nevýhoda – těžko se někam pověsí, musíte ho držet, ale vzhledem k měření kratšímu než za jednu sekundu je to jedno. Má dírku ve víčku a tak ho mám pro jistotu stále pověšený, aby nikde neležel.
Ph metr- osobně se více přikláním vynaložit peníze za mikrováhu, ta je fakt bezvadná. Navíc v odborných knížkách je vše popsáno v SH měření. Papírky mám, ale jsou příliš málo podrobné, vyčtete z nich 5 a 6, což je příliš málo. Možná přímo mléčné papírky na měření sh. Nícméně myslím,že to není alfa omega. Ten ph metr měří nicméně velmi pěkně. Mám jen úplně obyčejný z aukra za cca 200 kč.
Monofil kupuji buď v diakonii – jako záclonu nebo přímo monofil v obchodě s látkami. Je to dost specifická látka a já jsem s ní naprosto spokojená, ale netuším, zda existuje více druhů.Používá se to třeba na svatební šaty atd. Já s tím nemám žádný problém, látka neřídne, vydrží velmi dlouho – mnoho praní, krásně se přemáchává i v ruce, nezapáchá, pro mě ideál. Šiju si z toho buď pytlíky nebo jen nechám velký čtverec. Tak snad vše, kdyžtak se zeptejte, doplním. díky.
Kopíruji s dovolením tento komentář pod sýry, kde možná bude zajímat pár lidí.
Odpovědět
avatar AnnaT:
18.11.2011 v 8.05 (Edit)@Klára:
Mockrát vám děkuji za odpověď.
Tento týden jsem chtěla udělat pařený sýr (který máme nejraději), ale neodhadla jsem správně pH a sýr se v horké vodě roztekl. Stalo se mi to již několikrát. Při návštěvě minimlékarny tam zdůraznovali, že správne pH u paření je velmi důležité. Proto bych dala , při pořizování přednost pH metru a teploměru. Můj manžel mě v mém počinání podporuje a nabídl mi dárek k vánocům http://marcomplet.cz/docs/Testo/testo_206-pH1.pdf jednalo by se o produkt Testo 206 pH2. Mohla byste se prosím na něj podívat a napsat mi váš názor. Líbi se mi mimo jiné v tom, že je tam pH metr i teploměr.
Přeji hezký den Anna
Odpovědět"Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!" -
11.2.2012 v 13:32 #1545
Klara-admin
ČlenTak dnes už mi to bylo divné, že mi nejde už 14 dní sýr, zrno je pořád blátivé atd.až mě napadlo vzít lékařský teploměr a zjistila jsem, že teploměr od voltcraftu nefunguje. Pro ty, kteří se ocitnou ve stejné situaci, dávám obrázek návodu na jednoduchou kalibraci, co jsem po delším hledání našla.
"Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!" -
8.7.2014 v 13:18 #2658
Klara-admin
ČlenMarion:
8.7.2014 (11.12) (Upravit)
Klárko, co to máte za teploměr na videu? Kde se to dá koupit takhle na tom káblíku?Odpovědět
avatar klára:
8.7.2014 (11.49) (Upravit)
Marion, ten vydržel hrozně krátce, začal měřit 128 °C náhoda, vadný kus. Ale dlouodobě používám tento. Jiný, jak na káblu nechci. Je sice dražší, ale tento je bezvadnej, protože má alarm na spodní i horní hranici teploty, takže můžu odejít a začne křičet, když má mléko správnou teplotu a navíc tedy má max. a min. a jsem s ním moc spokojená – už ho mám delší dobu a pak i s analogovým. ten na videu je taky fajn, má odpočítávací měřič a taky alarm, ale jen směrem vzhůru. Jsou to teploměry voltrcraft obamůj oblíbený: http://www.conrad.cz/vpichovaci-teplomer-voltcraft-dt-300.k100827
ten sklápěcí s časovačem : http://www.voltcraft.cz/sklapeci-teplomer-s-casovacem-det-3t.k109982Odpovědět
avatarMarion:
8.7.2014 (13.08) (Upravit)
Díky moc za odpověď.:-) Právě máme v kuchyni jen jeden obyčejný vpichový a je to děsně nepraktické, protože to nemá držáček na hrnec a jakékoli udělátko nefunguje úplně ideálně, tak se mi moc líbil na tom káblíku, že to člověk mrskne do mlíka a může míchat a nespadne tam celý teploměr, jako se mi už mnohokrát stalo…
jen teda u té levnější varianty, věta že teplotní sonda se nespí ponořit do kapaliny, tou sondou myslí tu tyčku nebo tu krabičku? To mi nějak rozum nebere…"Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!" -
8.7.2014 v 13:26 #2659
Klara-admin
Členno to taky netuším, já prostě dávám sondu do mléka vždy :-), ala snažím se, aby šel domléka jen kov, ne už kabel. U toho tmavého – vždy si ho pokládám na sušák nad kamna, kde stojí a sonda mi visí do hrnce a je to pro mě hodně příjemný.
"Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!" -
10.7.2014 v 1:22 #2661
Marion
ÚčastníkMoc díky za odpověď i za přesnutí a omlouvám se za ty zmatky.
Teploměr objednám, ale až příští měsíc. Neodolala jsem a objednala kultury, formičky a pak sadu hrnců z aukra, tak se musím krotit.;-)
-
-
AutorPříspěvky
- Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.