Dobrý deň.
Som úplný začiatočník a chcel by som si prvýkrát vyrobiť domáce syrové nite.
Mlieko si chcem kúpiť z mliekomatu, koľko litrov mám na začiatok kúpiť?
Najskôr si zistím silu syridla cez Vašu kalkulačku a následne potrebné množstvo syridla. Mlieko zohrejem na 35 stupňov, pridám to potrebné množstvo syridla, mám Fromase 220TL, poriadne asi 3 min. budem miešať a nechám v pokoji asi 45 min.
Potom syreninu nakrájam na štvorčeky asi 5x5cm a nechám odpočívať asi 15 min., a potom pomocou napr. metličky na šľahanie urobím z tej nakrájanej syreniny také maličké zrniečka a nechám tiež odpočívať asi 15 min.
Potom syreninu precedím cez nejaké sitko a pri pravidelnom otáčaní v tom sitku nechám odstáť asi 2 až 3 dni pri izbovej teplote okolo 21 stupnov.
Či bude mať syr požadovanú kyslosť, to zistím z malého kúska syra a urobím test tak, že kúsok syra dám do horúcej vody asi okolo 90 stupňov, kde ten kúsok budem miesiť, hnietiť a keď bude hladký, elastický a bude sa dať naťahovať, tak to potom môžem urobiť z celého syra a môžem z neho ťahať tie syrové nite, ktoré budem dávať najskôr do studenej vody a neskôr do soľného roztoku, kde ich nechám okolo 5 až 10 min. a potom ich niekde zavesím, aby sa mohli osušiť.
Prosím Vás postupujem správne alebo robím niekde chyby, ak áno, tak aké?
Ďakujem Vám veľmi pekne za pomoc.