Úvod › Fóra › Osobní sýrové mikroblogy › Prosba o radu
- Toto téma obsahuje celkem 2 odpovědi. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel
Klára a poslední změna proběhla před 6 roky a 7 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
-
26.7.2015 v 16:38 #861
melysa
ČlenDobrý den,
ráda bych Vás poprosila o radu. Pustila jsem se do Limburského sýra, týden mi leží ve sklepě.
Je v plastové zavírací nádobě. Obden ho potírám slanou vodou a rozstřikuji SWING B. CASEI BC (vím, že to mělo být Brevibacterium linens, ale to jsem zrovna neměla 🙂 ). Dnes jsem na sýru našla malinkou zelenou plíseň. Nejsem si jistá, zda je tedy už sýr na vyhození a plísně se nezbavím, nebo mohu plíseň zkusit odříznout nebo vyčistit kartáčkem a zkusit sýr zachránit.
Ve sklepě máme teplotu cca 13,5 st. a vlhkost 70 % , ale vzhledem k plast. nádobám by se vlhko a nějaké bakterie ze sklepa neměly k sýrům dostat. Slaný roztok na potírání mám v ledničce ve skleničce, abych každé dva dny nemusela připravovat nový a kulturu SWING B. CASEI BC mám též namíchanou v rozstřikovači a uskladněnou v lednici. Nejsem si také jistá, zda tato kultura pro postřikování sýrů může být uskladněna v ledničce o teplotě 7 st. Třeba jestli neztrácí své účinky? Na sýrech se také začínají objevovat sem tam oranžové a žluté flíčky a sýr je tak poslední 3 dny na povrchu lepkavý, tak to asi tuším není úplně dobře 🙁 Vím, že žádné dírky by na sýru neměly být, chtěla jsem dosáhnout větší hmotnosti sýra a tak jsem syrovátku nechala trochu odkapat a až potom jsem dala sýřeninu do forem, čímž mi vznikly takové dírky na povrchu sýra.
Mám dojem, že jsem to celé zpackala. 🙂
Dá se ještě sýr nějak zachránit?Předem moc děkuji za odpověď,
s pozdravem Terka
-
21.9.2018 v 11:02 #15655
eruska9
ÚčastníkZdravím vás sýraři,
konečně jsem se také registrovala a to vlastně ze zoufalství…… „jedu“ sýry už 8. rokem pro rodinku celkem rozvětvenou a hodně užitečného jsem vyčetla tady. Teď ale už fakt nevím kde mám chybu stalo se mi to už po třetí……. už jsem měřila Ph mléka 5,8, změnila sýřidlo, udělala jeho test a pokaždé mám po nakrájení krásné kousky sýřeniny, ale jak začnu dávat do košíčků, tak se mi rozpadne na prach. výsledná hmota pak není sýr, ale skoro tvarohový prostředek….. SOS!!!! Děkuji-
21.9.2018 v 11:23 #15657
Klára
SprávceHezký den, nejsem si jistá, zda nemáte v příspěvku chybu, ale skutečně sýříte při pH 5,8? Nemá tam být 6,8? Nejdříve prosím o odpověď, protože pokud by to bylo skutečně pH 5,8, troufám si tvrdit, že by kyselost byla jasnou příčinou rozpadu sýřeniny, která už by byla natolik kyselá, že by se právě drolila. A i bych řekla, že pokud by to bylo právě 5,8, mohlo by se stát, že sýřeninu v kuse ještě nakrájíte a není úplně zdrclá u dna, ovšem pak už se začne drolit a do košíčků se již nedá dát. Pokud je to chyba, napište a budeme pokračovat dále. Díky moc a hezký den.
-
Odpověď byla upravena před 6 roky a 7 měsíci uživatelem
Klára.
"Existují dva způsoby, jak získat dostatek: Jedním z nich je i nadále hromadit víc a víc. Na druhé straně stojí toužit méně. "
- Gilbert Keith Chesterton -
Odpověď byla upravena před 6 roky a 7 měsíci uživatelem
-
-
-
AutorPříspěvky
- Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.