Úvod › Fóra › Osobní sýrové mikroblogy › Niva sýry
Označeno štítky: bílá plíseň, CC, Charouce, pomalé sýření
- Toto téma obsahuje celkem 137 odpovědí. Do diskuze (8 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel
Niva a poslední změna proběhla před 8 roky a 12 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
-
27.4.2014 v 14:24 #727
Niva
ÚčastníkZačala jsem před pěti lety farmářem, neboli čerstvým sýrem. Od té doby zkouším, mořím se, hledám informace, ale hlavně sýry už nekupuju.
Attachments:
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
27.4.2014 v 14:30 #2486
Niva
ÚčastníkJe milé se podělit
Attachments:
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
27.4.2014 v 14:39 #2487
Niva
ÚčastníkGouda s paprikovýmin floky, dnes nasolená
Gouda s paprikovými floky
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
27.4.2014 v 14:49 #2488
Niva
ÚčastníkPařený sýr
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
27.4.2014 v 18:09 #2489
Niva
ÚčastníkLimburger 30 dní zrání
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
30.4.2014 v 10:24 #2494
Niva
ÚčastníkMunster zrající 5 týdnů a ještě bude aspoň tu samou dobu
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
30.4.2014 v 10:29 #2495
Klara-admin
ČlenIvo jsi borec, fakt. Paráda!
"Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!" -
16.5.2014 v 10:03 #2499
Niva
ÚčastníkColby 11. 3. a Colby 16.5.
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
16.5.2014 v 10:10 #2500
Niva
ÚčastníkMorbier 2 měsíce
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
29.5.2014 v 9:32 #2523
Niva
ÚčastníkMunster
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
29.5.2014 v 9:50 #2524
Niva
ÚčastníkReblochon
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
29.5.2014 v 10:05 #2525
Niva
ÚčastníkGouda s paprikovými floky
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
29.5.2014 v 11:54 #2526
Niva
ÚčastníkPolotvrdý s propionovou kulturou
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
4.6.2014 v 11:27 #2547
Niva
ÚčastníkPolotvrdý se sušenými kopřivami
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
11.6.2014 v 12:07 #2581
Niva
ÚčastníkTomme s nemytou kůrkou
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
11.6.2014 v 12:22 #2582
katka1
ÚčastníkTak to je nádhera.
-
13.6.2014 v 21:03 #2588
Niva
ÚčastníkPyrenejský sýr
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
13.6.2014 v 21:38 #2589
Niva
ÚčastníkJack
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
13.6.2014 v 21:39 #2590
Niva
ÚčastníkTvrdý sýr půlroční
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
14.6.2014 v 14:21 #2591
katka1
ÚčastníkTak to je nádhera, jak jste vydržela kolem něj tak dlouho chodit?
Kachlová kamna taky super. -
14.6.2014 v 22:59 #2592
kupicek.mar
ÚčastníkSýry jsou nádherný. Chci se zeptat, kde a při jakých teplotách Vám sýry zrají? Kde na to máte podmínky? Markéta a díky
-
15.6.2014 v 6:52 #2593
Niva
ÚčastníkDěkuji za pochvaly, potěší to. Sýry mi zrají jak se dá. V létě ve sklepě, jaro a podzim v komoře a v zimě ve špajzu. Nemám místnost se stálou teplotou, tak je stěhuju. Někdy i lednice. Je to náročné, ale zas to není tak často, tak se to dá.
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
22.6.2014 v 10:15 #2599
kupicek.mar
ÚčastníkHezkou neděli Ivo,
chci se zeptat třeba u toho Munstera, z kolika litrů mléka jste ho dělala (cca) a kolik je z toho sýra. Nebo nějaký podobný. Díky Markéta -
25.6.2014 v 18:22 #2607
Niva
ÚčastníkGouda vyrobená 3.5.
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
25.6.2014 v 18:23 #2608
Niva
ÚčastníkLimburger 6 týdnů
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
25.6.2014 v 18:24 #2609
Niva
ÚčastníkHavarti 2 měsíce
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
25.6.2014 v 18:28 #2610
Niva
ÚčastníkMarkéto, munstery a limburgery dělám don těchhle forem :http://www.dobrykolonial.cz/FORMY/92-FA15-500g-hranat%C3%A1 Munstery výše jsou z 10l a Limburgery z 5, ale tam už jeden chybí.Z 10l naplním ty formičky 4. Pokud nechci mít čtverce, tak před nasolením přepůlím.
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
25.6.2014 v 19:07 #2611
Klara-admin
ČlenA teda jak toto Havrati, tak i munster byly vynikající!
"Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!" -
7.7.2014 v 8:44 #2646
Niva
ÚčastníkVacherin vyrobený 15.5.
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
7.7.2014 v 21:31 #2650
katka1
ÚčastníkTiše závidím :-)) Sice vůbec nevím co je to za sýr, ale vypadá dost jedle :-)) Katka
-
8.7.2014 v 7:28 #2652
Niva
ÚčastníkKatko, vacherin je zrající sýr o jehož původu se přou Francouzi se Švýcary 😀 Zraje obalený ve smrkové kůře, která mu dodává specifiskou chuť
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
8.7.2014 v 7:29 #2653
Niva
ÚčastníkCrotin a současně s ním zrající vylisovaní ricotta
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.7.2014 v 15:03 #2686
Niva
ÚčastníkAsiago pressato, ošetřené plasticoatem
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.7.2014 v 15:04 #2687
Niva
ÚčastníkKozí gouda
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.7.2014 v 15:05 #2688
Niva
ÚčastníkUzené tažené sýry
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.7.2014 v 15:06 #2689
Niva
ÚčastníkV čem mi zrají sýry ve sklepě
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.7.2014 v 21:43 #2691
katka1
ÚčastníkPěkný večer, sýry nádherné a bezva skříňka, to je sklo, nebo síťka ?
-
21.7.2014 v 7:32 #2693
Niva
ÚčastníkKatko, kovová síťka.
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
3.8.2014 v 21:04 #2726
Niva
ÚčastníkOchucené goudy
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
3.8.2014 v 21:11 #2727
Niva
ÚčastníkGouda s kopřivama
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
3.8.2014 v 21:12 #2728
Niva
ÚčastníkAsiago pressato
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.4.2015 v 22:39 #3201
Niva
ÚčastníkTÊTE DE MOINE
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.4.2015 v 22:41 #3202
Niva
ÚčastníkBleu d’Auvergne
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.4.2015 v 22:45 #3203
Niva
ÚčastníkTea Hive
Sýr čedarového typu, zrající natřený směsí oleje a čajeMiluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.4.2015 v 23:02 #3204
Niva
ÚčastníkDry Jack lisovaný tradičně pouze v plachetce
Po oschnutí natřený směsí oleje, pepře, kakaa a na jemnoo mleté kávy
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.4.2015 v 23:22 #3205
Niva
ÚčastníkBelmonte
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.4.2015 v 23:24 #3206
Niva
ÚčastníkJen tak pár sýrů
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.4.2015 v 23:25 #3207
Niva
ÚčastníkPolotvrdý barvený špenátem
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.4.2015 v 23:28 #3208
Niva
ÚčastníkGouda s chilli
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.4.2015 v 23:29 #3209
Niva
ÚčastníkCaciotta 3 měsíce, zrála v pepři a druhý v provensálských bylinách, třetí natřená rajčatovým pyré
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.4.2015 v 23:41 #3210
Niva
ÚčastníkKozí gouda se zeleným pepřem 5 měsíců stará
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.4.2015 v 23:44 #3211
Niva
ÚčastníkMiluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.4.2015 v 23:45 #3212
Niva
ÚčastníkNa ochutnání
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
21.4.2015 v 0:07 #3213
Niva
ÚčastníkPůvodně to měl být sýr s dvojí plísní, ale modrá se jaksi nekonala 🙂
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
21.4.2015 v 5:33 #3214
kupicek.mar
ÚčastníkParáda…
-
21.4.2015 v 7:02 #3215
Klara-admin
ČlenTeď abych šla dělat sýry nebo co 😀
"Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!" -
21.4.2015 v 9:13 #3216
Niva
ÚčastníkNo tak šup, šup, taky se chystám sýrařit, tak ať v tom nejsem sama 😀
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
21.4.2015 v 9:15 #3217
Niva
ÚčastníkMarkétko, děkuju…
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
21.4.2015 v 9:17 #3218
Niva
ÚčastníkPřece jen se mi povedlo vydolovat trochu kresby z toho pivního čedaru 😀
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
21.4.2015 v 10:13 #3220
Niva
ÚčastníkTomme
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
22.4.2015 v 10:41 #3224
Niva
ÚčastníkTvarohový s paprikou a zrání u camembertů
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
22.4.2015 v 11:33 #3225
Niva
ÚčastníkRicotta saláta okapávání ricotty
Po 14 dnech
Po 3 měsících
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
25.4.2015 v 6:47 #3236
Niva
ÚčastníkCamemberty a ostatní typ gouda, ale různé kultury
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
25.4.2015 v 6:51 #3237
Niva
ÚčastníkJe to sýr, není to sýr 🙂
Ricottové koule s crema di balsamico, polité čokoládou a zrnkem hrubé soli na ozdobu
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
25.4.2015 v 6:53 #3238
Niva
ÚčastníkOchucené tvarohové kozí sýry
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
25.4.2015 v 10:27 #3240
hanaka
ÚčastníkTeda, tak to je nádhera! A ty ricottové koule! No úplně mě padla brada a ochutnala bych nejradši všechno 🙂 Já ty sýry letos nějak flákám, tak se do toho budu muset taky pustit.
-
25.4.2015 v 15:08 #3242
Klara-admin
ČlenA kdy že Ivo přijedeš? :D:D
"Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!" -
25.4.2015 v 15:14 #3243
Niva
ÚčastníkHanako, děkuji moc. To všechno určitě ještě dohoníte. Jaro teprve začíná a až začne pastva, tak to bude ten správný čas :-))
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
25.4.2015 v 15:18 #3244
Niva
ÚčastníkKláro, ráda, bych ráda, už to snad brzy vyjde 🙂
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
25.4.2015 v 15:25 #3245
Klara-admin
ČlenQuote:Quote from Niva kdy April 25, 2015, 15:18
Kláro, ráda, bych ráda, už to snad brzy vyjde 🙂no já jen, že tvoje ricotové koule by klidně mohly přijet jako předvoj 😀
"Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!" -
25.4.2015 v 16:37 #3246
Niva
ÚčastníkJá to taky tak myslela 🙂
Ricotta odkapává, proto jsem psala, že brzy 🙂Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
25.4.2015 v 16:39 #3247
Niva
ÚčastníkCaerphilly cheese jeden v medvědím česneku a druhý v kopřivách
To jsem zvědavá jak to dopadne 🙂Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
27.4.2015 v 19:53 #3259
Niva
ÚčastníkTak taky něco z výroby. Včera 60l mléka.
4x morbier, 1x tomme. 1x blue jack a crotiny ze zbylých 2l mléka :-))Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
28.4.2015 v 11:46 #3260
katka1
ÚčastníkNádhera, vaše fotky jsou nekonečným zdrojem inspirace.
Začnu smaženými koulemi 🙂
Katka -
28.4.2015 v 12:05 #3261
Niva
ÚčastníkKatko, díky. Smažené koule jsou super, určitě zkuste, už proto, že zárukou je to, že chutnaly zdejšímu panu domácímu a ten má špičatý jazýček (jak říkala moje babička):-))))
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
29.4.2015 v 18:20 #3266
Niva
ÚčastníkPokus o Valencay
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
30.4.2015 v 9:49 #3271
Niva
ÚčastníkProtože vás zaujaly ricottové koule 🙂 a protože když děláme sýry a nemáme tolik zvířat, která by si pochutnala na syrovátce a protože ji lít do odpadu je za a) škodlivé pro životní prostředí a za b) nehospodárné, tak máme za chvilku ricotty, že nám leze i ušima :-))) Dám sem občas nějaký recept jak jí zpracovávám. Se syrovátkou, co zbude hnojím rostliny na zahradě a pokud nedělám sýry s plísní a jinými breberkami, použiju do koupele 🙂
Tak dnes včerejší meruňkový koláč s ricottou 🙂
dělám podle tohoto receptu:
Na formu o průměru 24 cm potřebujete: 200 g hladké mouky, 100 g másla, 2 lžíce cukru krupice a 2–3 lžíce studené vody,Na náplˇ: 500 g ricotty, 2 vejce o pokojové teplotě, 1 citron, 60 g moučkového cukru(ušlehat)Dát na těsto a přidat 500 g meruněk, 2 lžíce třtinového cukru a hrst plátkových mandlí na posypání. Péct na 180°do růžovaMiluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
1.5.2015 v 9:37 #3273
Niva
ÚčastníkPepato Toscano
Sicilský polotvrdý ovčí sýr, ale dělala jsem z kravského mléka
Za 2,5 měsíce
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
2.5.2015 v 11:11 #3275
Niva
ÚčastníkPečená ricotta
350 g ricotty.50 g parmazánu,
2 lžičky strouhané citronové kůry, 2 lžíce medvědího česneku(nebo pažitky), sůl, drcený bílý pepř,přidala jsem paprikové floky. ale nemusí být. Všechno ušlehat, dát do vymazaných zapékacích misek máslem a upéct na 180 do růžova
Jí se teplé i studené, může se přidat na pizzu, nebo nastrouhat na špagetyMiluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
4.5.2015 v 21:38 #3292
Niva
ÚčastníkPár Camembertů
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
6.5.2015 v 10:20 #3298
Niva
ÚčastníkPořád jsem přemýšlela nad sýry s modrou plísní a lisováním. Vím, že plísně potřebují vzduch, ale…
Pak jsem na netu našla sýr Modrý Jack, tak jsem hledala dál a našla i postup. Zkusila jsem ho tedy podle něj vyrobit. Tohle je fotka po 9 dnech zrání. Zatím to vypadá dobře. Sýr má zrát 14 dnů a déle. Jsem zvědavá až ho rozkrojím. Tak mi držte palce, ať to dobře dopadne. Podle info má být víc jemný a méně slaný, než ostatní sýry s modrou plísníMiluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
13.5.2015 v 11:18 #3305
Niva
ÚčastníkRicottové gnocchi
250 g vykapané ricotty
1 malé vejce, pokud máte vejce velká, dejte jen žloutek
50 g sýru parmezánového typu, nastrouhaného
cca 4 lžíce hladké mouky
sůl podle chutiTo je základní recept. Já přidala ještě nastrouhané vařené brambory a tím pádem i mouku. S těstem se musí pracovat rychle, aby neřídlo.
Uvařené jsem promíchala se špenátem z medvědího česneku a posypala sýrem
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
14.5.2015 v 10:02 #3306
Niva
ÚčastníkCaerphilly cheese po 3 týdnech
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
16.5.2015 v 10:00 #3309
Niva
ÚčastníkČedar 50% kozí a 50% kravské sčerveným pepřem
Datum výroby 14.9. 2014
Zrál pod bandážíMiluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
19.5.2015 v 18:56 #3313
Niva
ÚčastníkBlue Jack po 3 týdnech
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
19.5.2015 v 20:51 #3314
katka1
ÚčastníkIvo, čedar je boží, to je jasný :-), no a ten Jack ? Jste prostě kouzelnice 🙂
Katka -
20.5.2015 v 7:14 #3317
Niva
ÚčastníkKatko, děkuju, jste moc milá. Nedělám sýry ve velkém, nemusím mléko zpracovávat každý den, Jak už jsem psala, ráda zkouším nové věci. Začátečnickou euforii mám už dávno za sebou a tak je to spíš o hraní a někdy skutečně kouzlení, i když nemyslím, že bych byla kozelnice :))) Naopak. Vždycky mám strach jak to dopadne :)) Iva
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.5.2015 v 9:24 #3318
hanaka
ÚčastníkTeda Ivo, ty vaše sýry, to je už fakt jiná liga, to je taková vyšší sýrařská! Nádhera! Škoda, že nejde přes obrazovku i ochutnat 🙂
-
20.5.2015 v 12:28 #3319
kupicek.mar
ÚčastníkIvo, tedy ten čedar, to je kousek, mňam, fakt paráda :-). Jste šikulka. Markéta
-
20.5.2015 v 13:25 #3321
Niva
ÚčastníkHanako, to ne, jiná liga rozhodně ne. Jsou daleko šikovnější. Když čtu komentáře Inky, tak jišťuju, že vlastně nic nevím a nic neumím a žese ještě musím hodně učit. A když vidím, kolik mléka musí zpracovat Klára, tak si připadám jako břídil. Pak se zase seberu a udělám nějaký sýr :)) Jak už jsem psala, dělám sýry už nějakou dobu. Ale nejvíc jsem se naučila na těchhle stránách a teď je pro mě velkým pomocníkem i Domácí mlékař. Už dřív jsem dělala hodně sýrů podle Kláry a myslím, že to byla dobrá volba :))
Každopádně děkuju za pochvalu, moc potěšila IvaMiluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.5.2015 v 13:32 #3322
Niva
ÚčastníkMarkéto, děkuju. Čedar je komplet i s bandážováním dělaný podle domácího mlékaře. Výroba je trošičku náročnější, ale po zabandážování s ním už není skoro žádná práce :)) Takže si tu pochvalu ani moc nezasloužím :)) Vyrobit sýr s přírodní kůrkou dá víc zabrat. Iva
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
23.5.2015 v 21:59 #3326
Niva
ÚčastníkPřestěhovávala jsem sýry z vinotéky do komory, protože tam už je konečně ta správná teplota a tak vinotéka může na letní odpočinek :-)). A u toho jsem našla zapomenutý reblochon, kterému je teď 3 měsíce.
Chuť i vůně je opravdu jen pro silné povahy, ale pokud tento druh sýrů máte rádi, vřela doporučuji taky někde zapomenout :))Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
25.5.2015 v 8:42 #3329
Niva
ÚčastníkTak další odzkoušený ricottový recept
Budino di Ricotta alla Rossini
Pudink z ricotty podle Rossiniho300 g ricotty utřeme se lžící mouky, dvěma žloutky, dvěma lžícemi moučkového cukru, s trochou soli, skořicí a drobně posekaným kandovaným ovocem.
Pak přidáme tuhý sníh z 2 dvou bílků a 3 lžíce rumu.
Máslem vytřeme pudinkovou formu a těsto do ní přelijeme.
Pečeme ve vyhřáté troubě asi tak 20 až 30 minut.
Pudink můžeme podávat teplý i studený, ale vždy ho obložíme konzervovaným ovocem a posypeme skořicí, cukrem a strouhanou čokoládou.
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
9.6.2015 v 10:44 #3345
Niva
ÚčastníkCrottin po 7 týdnech
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
29.6.2015 v 9:05 #3364
rici
ČlenDobrý den,máte moc pěkné aurčitě i chutné sýry. Jelikož miluji nivu chci zkusit její výrobu.Chtěl bych se zeptat, zda může být společně s jinými polotvrdými sýry v ledničce nebo musí být zvlášť, aby plíseň nepostihly i ostatní sýry? Děkuji
-
30.6.2015 v 22:30 #3365
Niva
ÚčastníkZdravím, Rici, do jedné lednice s ostatními sýry bych nivu nedávala. Pokud máte možnost, dejte zvlášť. Modrá plíseň by určitě dříve, nebo později přeskočila, Dá se to trochu hlídat teplotou, vlhkostí a množstvím soli, ale už to chce zkušenosti a stejně to není na 100%.
Jinak děkuji za pochvalu. IvaMiluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
2.7.2015 v 7:59 #3366
rici
ČlenDobrý den, myslel jsem si to a tak děkuji za potvrzení. Nicméně zkusit se to může, co z toho vznikne za kombinace 🙂
-
2.7.2015 v 20:32 #3367
Niva
ÚčastníkTo ano, zkusit se může. Jen pa ta modrá leze na všechno a přiděláte si dost práci. Ale dá se to.
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
3.7.2015 v 6:05 #3369
rici
Člendost práce v čem? Myslel jsem, že to třeba zkusím a uvivíme, co ta plíseň udělá s tím polotvrdým sýrem. Možná by to byla zajímavá chuť….nevím
-
6.7.2015 v 15:58 #3377
Niva
ÚčastníkTakhle ano. Dost práce jsem psala proto, že pak se sýry musí ošetřovat daleko pečlivěji a častěji, pokud tu plíseň nechcete. Ale když chcete zkoušet musíte si uvědomit, že plíseň potřebuje k životu vzduch, vlhkost…
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
8.7.2015 v 10:15 #3378
hanaka
Účastníkhlavně je třeba počítat s tím, že tu modrou plíseň tam pak budete mít i po pečlivém umytí ještě za půl roku a bude skákat i na sýry, na které už nebudete chtít. Lednice se totiž hodně blbě desinfikuje. Nechci odrazovat, je to jen moje začátečnická zkušenost 🙂 Dnes už bych měla nivu jen v přísné izolaci 🙂
-
15.7.2015 v 9:32 #3380
rici
Členděkuji za reakce, z důvodu mých domácích podmínek jsem to zkoušení zatím odložil
-
23.8.2015 v 8:12 #3400
Niva
ÚčastníkDlouho jsem nic nevkládala. Tak aspoň jeden šestiměsíční pepřový
PEPATO CHEESE
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
10.10.2015 v 12:45 #3413
Niva
ÚčastníkTak už musím něco zase vyrobit, tohle je náš poslední sýr. Ale venku už práce tolik nebudea tak snad budu mít zase čas a bude se sýřit.
Polotvrdý ošetřovaný trochu bravibacterium linens, zrající 5 měsíců.
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
22.12.2015 v 0:14 #3489
Niva
ÚčastníkGorgonzola
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
22.12.2015 v 21:53 #3502
Niva
ÚčastníkPolotvrdé s kulturou Tomme.
Tak ty dělám ráda.Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
3.1.2016 v 12:13 #3509
Niva
ÚčastníkTak zase ricotta. Tantokrát pečená rolovaná se špenátem.
Z čerstvého nudlového těsta si naplníte roládky ( ricotta, strouhaný sýr, špenát, sůl, pepř, česnek). Narovnáte do zapékací misky, kam jste na dno dali rajčatovou omáčku (dala jsem pomalu pečená rajčata s česnekem a bazalkou). Posypete strouhaným sýrem a dáte zapéct
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
4.1.2016 v 11:37 #3514
Niva
ÚčastníkHalloumi
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
7.1.2016 v 10:01 #3517
Niva
ÚčastníkU nás oblíbená gouda. Tentokrát se šalvějí a kmínem
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
7.1.2016 v 10:44 #3518
kupicek.mar
ÚčastníkIvo, dala bych si… Prosím Tě, ty bylinky nějak ošetřuješ, než je přidáš do sýřeniny? Kvůli plísním? Díky markéta
-
7.1.2016 v 11:03 #3519
Niva
ÚčastníkMarkétko, spařím horkou vodou, chvíli nechám a naleju do hrnce, promíchám a začnu formovat
Ořechy, sušené brusinky a prostě to, co jsou větší kousky spařím a přidávám až při formování a snažím se, aby z těsta nekoukalo. Zrovna tak, když chci linku z bylin, tak spařím a přidám při formování tam, kde tu linku chci mít.Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
8.1.2016 v 11:36 #3526
Niva
ÚčastníkPomazánka skoro jako „Budapešť“
Ricotta, zakysaná smetana (pokud mám, přidám žerve), sůl, červená paprika(koření)a nakrájená sterilovaná paprika v oleji( vše promíchat)
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
10.1.2016 v 12:23 #3531
Niva
ÚčastníkEdam s pískavicí formovaný do koule v plachetce
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
10.1.2016 v 12:51 #3532
Niva
ÚčastníkTak asi před 3 lety se mi povedlo tohle. Měl to být Jarlsberg. Po vyndání do tepla se začal krásně nafukovat, ale začal taky pouštět tuk. Voněl krásně, ale byl neustále hodně mastný, proto jsem ho po měsíci rozkrojila a tohle na mě baflo. Nyslela jsem, že mě klepne. Před ani potom se mi to nestalo, ale od té doby mám z propionů fobii
Chutnal jak emental a krásně voněl
Kláro, Inko, ostatní co myslíte?
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
10.1.2016 v 13:50 #3533
Klara-admin
ČlenSama se těším na Inku, Pokud jsi dávala propionku a termofilní, tak v Ekokoze v té době prodávali propionku jen jako balení na 100 min. na 50 litrů, takže předpokládám, že jsi to dělila a podle mě se to hrozně špatně dělí a bylo tam propionový asi i hodně. Já dávám jednu malinkou krystalku na 50 l. Taky bych trochu vsadila na špatné prokysání, respektive spíš na velké, ale to fakt nevím. Mně ta oka trochu připomínají i jeden druh clost. ale to bych fakt sem psala všechny vady co existují :), navíc ty píšeš, že hezky voněl i chutnal.
"Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!" -
10.1.2016 v 14:15 #3534
Niva
ÚčastníkPropionky bylo asi opravdu hodně. PH jsem neměřila. Clost. asi ne, protože ze stejné várky mléka se mi ostatní sýry povedly. Taky nevím čím bylo to pouštění tuku, to se mi taky ještě nestalo u žádného sýru.
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
11.1.2016 v 19:26 #3535
Inka
ČlenPokud jde o tuk. Tam je příčina nejspíš jasná – sýr je na povrchu mastný a i po jeho ošetření stále tuk vystupuje na povrch. Toto u sýrů švýcarského typu obzvlášť při domácí výrobě není unikum a také se nejedná o nijak zdraví škodlivou záležitost. Příčinou je vysoká teplota v průběhu zrání (období fermentace) a zároveň relativně vysoký obsah tuku v těstě. Tuk se zjednodušeně řečeno při vyšší teplotě ztekucuje a vystupuje na povrch. Jediné momentální řešení je snížení teploty prostředí. Případně při příští výrobě mírně snížit obsah tuku v mléce (částečné sbírání).
Také se toto může přihodit i při výrobě jiných druhů sýrů s vyšším obsahem tuku (u nízkotučných variant to až tak nehrozí). Při domácí výrobě polotvrdých sýrů se může případně stát, když někdo nechává po vyjmutí ze solicího roztoku sýry oschnout v místnosti s příliš vysokou teplotou a nebo při procesu zrání ve vyšší teplotě. Sýr je stále jakoby mastný a ne a ne se vytvořit ten správný povrch. I v tomto případě je dobré snížit teplotu.Co se týká dírek, tak to bych si tedy s určitostí netroufla tvrdit. Spíš se toho mohlo sejít víc. Udržet relativně vyšší pH při výrobě tohoto typu sýru je nutné. Teplota není z obliga, plynotvorné bakterie jsou jasné, ale jaké přesně …? Velká otázka je použitá startovací kultura + mohlo se něco vynořit i z mléka. To, že se něco takového nestalo i u jiných sýrů nemusí nutně mnoho znamenat. Jarlsberg se docela vymyká – jednak mytí sýřeniny a potom fermentace při vyšší teplotě, takže pravděpodobnost rozvoje něčeho nekalého je vyšší.
Správně by měly být jako startovací použity tyto MO: Lactococcus lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis + Lactococcus lactis subsp. lactis +
Lactococcus lactis subsp. cremoris + Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris
Otázka je, jaké přesně kmeny Norové používají a jaký poměr jednotlivých MO. -
12.1.2016 v 9:23 #3536
Niva
ÚčastníkDěkuju, Inko. Ta teplota byla asi opravdu vyšší. Už je to dlouho, ale jsem si jistá, že propionové jsem dala určitě víc, než jsem měla.A viděla bych to i v tom PH. Tou vyšší teplotou určitě sýr víc prokysal. Od té doby nemám moc důvěru k sýrům s oky, zkoušela jsem už vícekrát, ale tím jak jsem nejistá, tak většinou rozkrojím dřív, než bych měla. Zkusím znovu už s PH metrem a uvidím. Dám pak vědět. Ještě jednou moc děkuju. Iva
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
12.1.2016 v 11:52 #3537
Niva
ÚčastníkMalinová zmrzlina z ricotty
1/2 kg ricotty, 2 šlehačky, maliny, cukr, citronová šťáva
Ušleháme si ricottu, maliny, cukr a citr. šťávu. Vedle ušleháme šlehačku. Obojí smícháme a dáme do výrobníku na zmrzlinu. Pokud nemáme, tak do mrazáku, ale první 2 hodiny několikrát promícháme.
Zmrzlinu i z výrobníku můžeme uchovat v mrazáku. Ale po vyndání necháme trochu povolit.
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
14.1.2016 v 15:38 #3545
Niva
ÚčastníkOchutnávka
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
25.1.2016 v 18:44 #3557
Niva
ÚčastníkParmazán po výrobě
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
27.1.2016 v 17:29 #3559
Niva
ÚčastníkOřechový koláč s ricottou
150 dg vlažských ořechů
150dg másla
150dg cukru
150dg ricotty
40dg mouky
5 vajec
Kůra z péloviny citronu5 lžic meruňkové marmelády
2 lžíce rumu
ČokoládaNasekejte a upražte ořechy
Utřete máslo, cukr,žloutky,ricottu
Přidejte ořechy, mouku, citr. Kůru
Nakonec sníh z bílků
Koláčovou formu vymazat a péct v předehřáté troubě na 200° 30 minut
Nechat vychladnout
Marmeládu ohřejeme, přidáme rum a potřeme koláč. Posypeme strouhanou čokoládou
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
27.1.2016 v 18:14 #3560
Niva
ÚčastníkCamemberty Od 5.1. do 27.1.
Od výroby po konzumaci 🙂Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
29.1.2016 v 11:52 #3562
Niva
ÚčastníkUž se těšíte na jaro? :))
Já moc. Jedna jarní Niva :))
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
29.1.2016 v 22:30 #3570
Niva
ÚčastníkPlněné feferonky (kozí rohy, malé papričky) ricottou
Papričky očistíme, narovnáme na plech a upečeme, aby změkly.
Ricottu, dobře vykapanou, vymícháme se solí, pepřem, česnekem,(můžeme přidat i jiný krémový sýr) citronovou šťávou.
Naplníme vychladlé papričky.
Narovnáme do sklenic, proložíme bylinkama a na plátky nakrájeným česnekem. Zakápneme citronovou šťávou a zalijeme kvalitním olejem. Uzavřeme. Skladujeme v chladu. Vydrží až 3 měsíce. Používáme jako předkrm, nebo jen tak, jako chuťovku.
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
1.2.2016 v 12:46 #3575
Niva
ÚčastníkSyrovátkový sýr mysost, žervé, jogurty a máslo
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
2.2.2016 v 17:37 #3579
Niva
ÚčastníkCamembert s wasabi.
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
4.2.2016 v 18:14 #3581
Niva
ÚčastníkBrillat Savarin
Naprosto úžasný sýr.
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
9.2.2016 v 13:29 #3584
Niva
ÚčastníkTip na zrání camembertů.
Takhle u nás zrají po většinu roku :))
Ve sklepě, ve starém zeláku, samozřejmě jsou přiklopené :))Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
11.2.2016 v 12:22 #3593
Dasa od hradu
ÚčastníkPermalinko…. taková nádhera!!! K tomu bych se jednou chtěla dopracovat.Paráda… a ještě mám teď hroznou chuť na sýr 🙂
Dasa od hradu
-
11.2.2016 v 14:32 #3595
Niva
ÚčastníkDášo, když jsem viděla, co jste dokázali za krátký čas udělat z té ruiny, jak píšete :)) A vidím ty Vaše dvě krásné jalovičky, tak sýry zmáknete jako nic. Jen až bude mléko, tak se do toho pusťte. Držím Vám palce. Iva
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
12.2.2016 v 13:02 #3599
Dasa od hradu
ÚčastníkDěkuji Ivo.. Ale ještě mnohokrát budu hledat na tomhle super webu a loudit další informace, než se trochu vypracuji:-)Loni jsem zkoušela jen čerstvé sýry a byly moc dobré. S těmi lisovanými a déle zrajícími to tak jednoduché nebude. Nevím, jestli náš sklep bude pro zrání dobrý. Jak tady všude čtu, výroba sýrů je úplná alchymie. Ale jsem optimistka:-)
Dasa od hradu
-
15.2.2016 v 19:20 #3607
Niva
ÚčastníkGouda 6 týdnů
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
12.4.2016 v 9:22 #12849
Niva
ÚčastníkVýroba mahonu
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
30.4.2016 v 18:00 #12991
Niva
ÚčastníkTylžský sýr podle Domácího mlékaře
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
30.4.2016 v 18:04 #12992
Niva
ÚčastníkCaciotta
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
2.5.2016 v 10:33 #13003
Niva
ÚčastníkCharouce
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
6.5.2016 v 9:24 #13087
Niva
ÚčastníkRicotta saláta koupaná ve slaném víně
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
-
AutorPříspěvky
- Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.