CHr. Hansen CH 11

Aktuálně je na stránce zobrazeno 13 vláken odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
    • #602

      http://cheeseforum.org/forum/index.php?action=dlattach;topic=2967.0;attach=7023
      technick list

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #1681
      hanaka
      Účastník

      Tak už se v tom fakt ztrácím. V technickém listě je doporučovaná teplota u této kultury 35-45st. Milan ale psal, že mezo je ideál očkovat při 20-30st. Tak jak to je?

    • #1682
      dolomiti
      Účastník

      Neztrácejte se 😀 Milan napsal jak je to u všeobecný mezofilní kultury. Když se podíváte na graf tak vidíte, že konkrétně u téhle kultury je vyšší teplota výhodnější 😉

    • #1683
      hanaka
      Účastník

      No právě to mě zmátlo 🙂 Takže opravdu pečlivě prostudovat technické listy každé kultury a tím se řídit. Tak to zas až tak špatně nedělám 🙂

    • #1684
      dolomiti
      Účastník

      Pokud se chcete řídit rozdělením, tak vám asi nic jiného nezbude. Sama vidíte, že striktně psané pravidlo tricetidevíti stupňů neplatí! Sám Hansen vám u své mezofilní kultury doporučuje zcela něco jiného 😉

    • #1685
      hanaka
      Účastník

      🙂 Škoda, že technické listy nechodí automaticky s kulturou. Zamezilo by se zbytečným spekulacím

    • #1686

      Hanko, zkuste to napsat Martě Čapkové, já dnes objednávala větší objednávku a poprosila jí o technické listy, že je sem dám. Myslím, že by byla vstřícná i posílat rovnou s kulturama.

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #1688
      hanaka
      Účastník

      Tak já právě objednávala nedávno, ale díky moc, tohle je fakt hodně důležitá věc, stáhnu si rovnou odsud 🙂

    • #1689
      dolomiti
      Účastník

      Jste objednávala? Tak už máte v sýrech jasno? 😉

    • #1692
      hanaka
      Účastník

      Kláro,už si tykáme, ne? 🙂 No objednávala jsem,protože jsem chtěla konečně zkusit jogurtovou kulturu,doted jsem dělala s Holandií.No úplně výraznou změnu nevidím, z kultury možná kyselejší,ale nemám mikrováhu, tak to byl odhad a příště dám míň. Z holandie popravdě řečeno malinko hustší, ale nevadí. Pak jsem objednala CH19, že zkusím goudu a eidam – na ten ale nemůžu objevit ten pravý recept. A pak taky srážedlo na riccotu,z kyseliny citrónové mi to nešlo. Ale hlavní můj problém je, že syrovátku odložím a vzpomenu si až po pár dnech 🙁 A to asi není ideál. V sýrech jasno nemám, ale stejně nám chutnají víc než kupovaný 🙂

    • #1693

      Hanko, Dolomit asi reagoval ně mě, psali jsme mailem a domlouvali, že nemůžu objednat, dokud nebudu mít jasno :). No a ty recepty, už mám nějaká skripta a knížky a prvořadý úkol, dát sem nějaký recepty na sýr jiný, než jen z fór, prostě nějaký už trochu víc sýrařský, aby tam byl právě druh kultury a ph.

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #1694
      hanaka
      Účastník

      No já jsem úplně zmatená, nějak jsem se blbě podívala na přispěvatele a myslela, že to píšeš ty. teda ta změna tlaku se mnou lomcuje 🙂 Tak na receptík se moc těším, já jsem teď hodně googlovala a anglicky psaných receptů je docela dost, jen teda vyznat se v těch kulturách, to je oříšek. A kdybys náhodou někde narazila na něco typu eidam, budu ráda, když to sem hodíš. Pořád hledám nějaký sýr, který mu bude podobný. Škoda, že neexistuje něco uceleného, kde by to bylo tak, jak píše Milan – prostě dej tuhle kulturu, při téhle teplotě atd. Na druhou stranu si stejně asi každý musí najít to svoje, např. jak už jsem jednou psala, mě čerstvý sýr funguje mnohem líp, když sýřím při vyšší teplotě, než se běžně udává. Každopádně díky moc za tvé snažení a šíření osvěty, nejen v oblasti sýrů. O víkendu jsme měli návštěvu, naprosto unešenou nejen ze sýrů, ale i z kváskového chleba a pečiva vůbec. Část kvásku putovala do Budějovic, takže znalosti nabyté zde se šíří dál 🙂

    • #1695

      Hanko, právě jsme to dělala a dala jsem ti to sem http://conovehonakopci.cz/?page_id=1316&mingleforumaction=viewtopic&t=112#postid-937
      Ale také bych brala ráda nějaký ucelený jednoduchý recept, jak o tom píše Milan, zatím nejsem schopná se na ně dostat. Cokoli by tě zajímalo, jakýkoli sýr, z těchto českých učebnic, jako jsem dala eidam mohu oskenovat, jen v souvislosti s copywrightem nemohu dávat celé.

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #1697
      dolomiti
      Účastník

      Tak dámy já pořád čekám, kdy se vyjádříte co vlastně chcete ;-), ale jak jsem psal mám trpělivosti dost 😀

Aktuálně je na stránce zobrazeno 13 vláken odpovědí
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.