Hezký večer,
z chn 11 dělám docela dost často. Zkuste jednu věc, udělejte si nejprve provozní kulturu. Zahřejte skoro k varu trochu mléka- cca 200 ml, zchlaďte na cca 30 °C a zaočkujte chn 11. Pak na to položte třeba polštář a nechte do rána. Ráno byste z toho měli mít zákys. Tímto zákysem teprve zaočkujte mléko teplé 28 °C. Můžete také mít něco v mléce nebo krávu v pokročilé laktaci. Mléko zkuste pasterovat, klidně na víc než 65, když se jedná o tvaroh, zchlaďte na teplotu kolem 30 °C a zaočkujte zákysem. Neměl by být s tvarohem pak problém. Pak už si nezapomeňte odlít syrovátku, abyste příště mohli očkovat syrovátkou. Případně napište, jak to dopadlo.
"Existují dva způsoby, jak získat dostatek: Jedním z nich je i nadále hromadit víc a víc. Na druhé straně stojí toužit méně. "
- Gilbert Keith Chesterton