Tvaroh nám nejde udělat

Úvod Fóra Ostatní mléčné výrobky Tvaroh a tvarohové výrobky Tvaroh nám nejde udělat

Označeno štítky: ,

  • Toto téma obsahuje celkem 3 odpovědi. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Avatar photoKlára a poslední změna proběhla před 7 roky a 2 měsíci.
Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 2 vlákna odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
    • #11696
      Lamann21
      Účastník

      Dobrý den,

      vždycky jsme dělali tvaroh podle návodu v DM, ale jakmile jsme začali používat mezofilní kulturu CH11, tak nám to spíše nejde. Při zahřátí na 28° dáváme 0,5g na 20l mléka. Po jednom dni se při zahřátí na 40° mléko nesrazí, ale spíš se „pudink“ rozpustí a nejde tvaroh vymačkat. Když jsme to ve finále přihřáli na víc jak 40°, kolem 60° tak se nám to jednou povedlo, ale dvakrát ne… a nyní se také modlíme a nevíme, jestli to zase neskončí u prasat. Nemáte někdo podobnou zkušenost nebo radu? Děkujeme za odpověď.

    • #11701
      Avatar photoKlára
      Správce

      Hezký večer,
      z chn 11 dělám docela dost často. Zkuste jednu věc, udělejte si nejprve provozní kulturu. Zahřejte skoro k varu trochu mléka- cca 200 ml, zchlaďte na cca 30 °C a zaočkujte chn 11. Pak na to položte třeba polštář a nechte do rána. Ráno byste z toho měli mít zákys. Tímto zákysem teprve zaočkujte mléko teplé 28 °C. Můžete také mít něco v mléce nebo krávu v pokročilé laktaci. Mléko zkuste pasterovat, klidně na víc než 65, když se jedná o tvaroh, zchlaďte na teplotu kolem 30 °C a zaočkujte zákysem. Neměl by být s tvarohem pak problém. Pak už si nezapomeňte odlít syrovátku, abyste příště mohli očkovat syrovátkou. Případně napište, jak to dopadlo.

      "Existují dva způsoby, jak získat dostatek: Jedním z nich je i nadále hromadit víc a víc. Na druhé straně stojí toužit méně. "
      - Gilbert Keith Chesterton
    • #14297
      JiriS
      Účastník

      Dobrý den,
      je možné na zákys pro výrobu tvarohu použít i mezofilní kulturu Flora Danica od Ekokozy?

      • #14299
        Avatar photoKlára
        Správce

        Hezký den,
        ano jde. Použíejte klidně mnohem menší množství, než pokud byste očkoval sýr. Večer, ihned po dojení, nebo ráno ihned po dojení zaočkujete a necháte do rána v pokojové teplotě. Pak z toho bude krásný pudingový základ na tvaroh.

        "Existují dva způsoby, jak získat dostatek: Jedním z nich je i nadále hromadit víc a víc. Na druhé straně stojí toužit méně. "
        - Gilbert Keith Chesterton
Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 2 vlákna odpovědí
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.