Syřidlo v prášku – dávkování a skladování

Úvod Fóra Jednotlivé fáze zpracování mléka a postupy Sýření mléka Syřidlo v prášku – dávkování a skladování

Označeno štítky: , ,

  • Toto téma obsahuje celkem 1 odpověď. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Katy a poslední změna proběhla před 8 roky.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 1 vlákno odpovědi
  • Autor
    Příspěvky
    • #807
      Katy
      Účastník

      Dobrý den, máte, prosím, někdo zkušenost se syřidlem práškovým Lactoferm 25g ? Je určeno na 1000 litrů mléka, já dělám max. z deseti.
      Je možné si třeba 1 g nějak naředit a třeba pár měsíců uchovat v lednici? Díky

    • #3099
      Inka
      Člen

      Dobrý den.

      Speciálně toto syřidlo je vysoce koncentrované a není tudíž z hlediska dávkování zrovna nejvhodnější na domácí malovýrobu. Úvaha o naředění a následném uchování syřidla delší dobu je sice logická, ale těžko říct, jakou by mělo toto naředěné syřidlo stabilitu.
      V zahraničí se dají zakoupit i prášková syřidla pro malovýrobu s nižší koncentrací = snadnější dávkování.

      • Dobrý koloniál má v nabídce práškové Beaugel, které by mělo být právě dělané na naředění a následnou trvanlivostí nepamatuji si přesně, ale myslím že 6 měsíců. To ovšem neznamená, že by se síla syřidla po tuto dobu nesnižovala. Klesá při nejmenším úplně stejně jako u jiných syřidel, pouze takto „vyrušíme“ pobyt syřidla v aktivním stavu u přepravců a prodejců.

      • Pro vysloveně rekreační sýření, když by někdo třeba chtěl vyrábět sýry jen o prázdninách na chatě, kde má dobrý zdroj mléka, je vhodnější použít „syřidlové tablety“ nebo tyčinky.
      Jsou dělané na 50 litrů a dají se čtvrtit (dělit). Přímou zkušenost s nimi nemám, ale každý rok se několikrát chystám, že si je objednám :), až nebude mrznut, až nebude takové vedro…
      Měla jsem před lety možnost ochutnat v zahraničí kozí sýr vyráběný za pomoci syřidlových tyčinek Hansen a rozhodně ho to nijak negativně nepoznamenalo.

      Blbé na tom je, že eshop je na Slovenku.
      http://www.sk.syridlo.cz/e/syridlo-346/

      S pozdravem
      Inka

Aktuálně je na stránce zobrazeno 1 vlákno odpovědi
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.