Dobrý den.
Speciálně toto syřidlo je vysoce koncentrované a není tudíž z hlediska dávkování zrovna nejvhodnější na domácí malovýrobu. Úvaha o naředění a následném uchování syřidla delší dobu je sice logická, ale těžko říct, jakou by mělo toto naředěné syřidlo stabilitu.
V zahraničí se dají zakoupit i prášková syřidla pro malovýrobu s nižší koncentrací = snadnější dávkování.
• Dobrý koloniál má v nabídce práškové Beaugel, které by mělo být právě dělané na naředění a následnou trvanlivostí nepamatuji si přesně, ale myslím že 6 měsíců. To ovšem neznamená, že by se síla syřidla po tuto dobu nesnižovala. Klesá při nejmenším úplně stejně jako u jiných syřidel, pouze takto „vyrušíme“ pobyt syřidla v aktivním stavu u přepravců a prodejců.
• Pro vysloveně rekreační sýření, když by někdo třeba chtěl vyrábět sýry jen o prázdninách na chatě, kde má dobrý zdroj mléka, je vhodnější použít „syřidlové tablety“ nebo tyčinky.
Jsou dělané na 50 litrů a dají se čtvrtit (dělit). Přímou zkušenost s nimi nemám, ale každý rok se několikrát chystám, že si je objednám :), až nebude mrznut, až nebude takové vedro…
Měla jsem před lety možnost ochutnat v zahraničí kozí sýr vyráběný za pomoci syřidlových tyčinek Hansen a rozhodně ho to nijak negativně nepoznamenalo.
Blbé na tom je, že eshop je na Slovenku.
http://www.sk.syridlo.cz/e/syridlo-346/
S pozdravem
Inka