Sváteční sýry Domácího mlékaře

Úvod Fóra Sýry Nezařaditelné sýry Sváteční sýry Domácího mlékaře

Označeno štítky: , ,

  • Toto téma obsahuje celkem 4 odpovědi. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel InkaInka a poslední změna proběhla před 3 měsíci, 2 týdny.
Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 vlákna odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
    • #17383
      InkaInka
      Správce

      Sváteční sýry Domácího mlékaře

      Při přípravě Vánočně – Novoročních gastroorgií se nemusíme uchylovat pouze ke konzumaci tun sladkého cukroví. Směle se můžeme při výrobě laskomin rozmáchnout s použitím různých druhů sýrů. Například taková slaná varianta tradičního cukroví „Vosí hnízda“, které lze kompletně vyrobit ze sýru, případně jako podstavu použít nějakou vhodnou slanou sušenku či upéct nízký slaný korpus, a vykrájet z něj kolečka. Plnit lze např. nějakou kvalitní variantou uzených mas posekaných nadrobno, případně i nějakou jinou náplní, která neteče = chutím i fantazii se meze nekladou. Hotová hnízda lze také obalit v mletých ořeších nebo ve směsi oblíbeného koření …………

      Jenom taková poznámka – musíme počítat s tím, že povrch sýru poměrně rychle osychá => není dobré vyrábět ve velkém předstihu + je nutné překrýt potravinářskou fólií.

      Foto:
      MYŠ – modelace z Goudy + kvádřík = Valagret z letního mléka
      VOSÍ HNÍZDO – Gouda + uzená krkovice + kolečko z Double Glouster (sůša by byla lepší, ale ještě jsem nezahájila výrobu na ostro, takže budou až o víkendu)

      • Téma bylo upraveno před 5 měsíci, 1 týdnem uživatelem InkaInka.
    • #17388
      InkaInka
      Správce

      Sváteční sýry – díl druhý

      Krom vosích hnízd lze samozřejmě vyrobit i jiné tvary sýrových laskomin plněných rozličnými ingrediencemi. Tentokrát jsem se rozhodla pro osvědčené koule / kuličky vyrobené v lisu italské značky Snips, který používám při výrobě minisýrů Bellindy. Kdo lis nemá, může kulky samozřejmě vyrobit normálně ručně.

      SVĚTLÉ KULKY jsou vyrobené z čisté Goudy, plněné olivami nebo cherry rajčátky – co kdo má rád, fantazii se meze nekladou (olivy jsou lepší čisté bez papriček – u papriky mám pocit, že to speciálně v této variantě chuťově zadusí – na rozdíl třeba od Fetolivy)

      MODRÉ KULKY jsou vyrobené z Goudy s přídavkem malého množství akátového medu a květu levandule – část kvítků jsem promnula mezi prsty na prášek, část jsem nechala v celku, modrá barva je samozřejmě způsobená potravinářským barvivem = levandulové květy opravdu, ale opravdu sýry do modra neobarví, jak se nám někteří zahraniční výrobci snaží vnuknout. Sice existují i květy některých rostlin, které mohou čaj, případně i po přidání do potravin vytvořit v závislosti na pH jistý efekt „domodra“ či „dofialova“, levandule to obvykle ani v čaji nedělá.
      – ovšem chuťově je sýr s levandulí a troškou medu úžasný. Velmi dobře se snoubí s pomerančovou kůrou, kterou jsem ještě zabalila do datle – vyloženě si to chuťově sedlo
      – samozřejmě, že barvivo není nutné vůbec přidávat

      ROLKA – tady jsem použila čistou Goudu v kombinaci s výše zmíněnou levandulovo – medovou Goudou + přidala jsem kandovanou pomerančovou kůru
      – ovšem jsem to lehce přehnala s barvivem, mohlo ho být trochu méně., navíc se obávám, aby neprolnulo i do světlé čisté Goudy 🙂 , i když zatím to tak nevypadá

      Nejenom britský Clawson umí vyrábět tajemné sýry, i prohnaný domácí mlékař v Čechách se může o svátcích trochu odvázat https://www.clawson.co.uk/our-cheese/

      • Odpověď byla upravena před 5 měsíci, 1 týdnem uživatelem InkaInka.
      • Odpověď byla upravena před 4 měsíci, 2 týdny uživatelem InkaInka.
    • #17393
      InkaInka
      Správce
    • #17435
      InkaInka
      Správce

      Sváteční sýry díl II.
      = valentýnské i nepečené pohoštění pro různé příležitosti

      Opět se jedná o výrobní metodu praktikovanou na Britských ostrovech. Tentokrát jsem ale jako základ použila sýr ementálského typu s přirozeně lehce nasládlou oříškovou příchuť, která se velmi příjemně snoubí s proslazovaným ovocem, kousky čokolády, medem, citronovým sirupem

      Pro tento druh výrobních alotrií nejsou vhodné přesušené sýry, ani sýry nízkotučné = sýr by si měl uchovat jistý stupeň vlhkosti a vláčnosti.

      Ochucené miniaturní sýry (např. ve tvaru srdíček, koleček nebo kuliček) se dají po řádném několikahodinovém vychlazení v lednici také přelít čokoládovou polevou, nebo zavoskovat obdobně jako Bellindy – trvanlivost takto vyrobených sýrů se počítá na týdny. S ohledem na přídavek ochucujících komponent odhaduji na max. 4 týdny.

      Košíček:
      – vlastní košíček vyroben z ementálskáho sýru, lze však použít i Goudu, Edam, Double Gloucester či nějaký jiný nepřesušený polotvrdý sýr-
      – košíček je dobré před vlastním plněním nechat ještě vychladit
      – plněno Camembertem + ementálským sýrem + ovocem
      – v zásadě lze plnit dle vlastních preferencí

      Srdíčka:
      – základ tvoří ementálský sýr (lze použít i jiný)
      1) trochu akátového medu + brusinky + pomerančová kůra + kousky hořké čokolády + lístky rozmarýnu (i sušené) utřené v třecí misce s trochou krystalového cukru (abrazivum)

      2) trochu domácího citronového sirupu, trošička nastrouhané citronové kůry, kandovaný zázvor, lístky rozmarýnu (i sušené) utřené v třecí misce s trochou krystalového cukru (abrazivum)

      • Odpověď byla upravena před 3 měsíci, 2 týdny uživatelem InkaInka.
    • #17442
      InkaInka
      Správce

      Srdíčka s proslazovaným ovocem a spol.

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 vlákna odpovědí
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.