Sporák na tuhá paliva

Zvolené téma obsahuje celkem 3 odpovědi. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  VojtaVit a poslední změna proběhla před 1 rokem, 5 měsíci.

  • Autor
    Příspěvky
  • #608

    Anonymní uživatel

    Dobrý den všem,
    věřím, že právě zde se mi dostane chytrých rad. 😎
    Ráda bych si pořídila sporák na tuhá paliva s troubou. Chtěla bych ho používat jako hlavní zdroj na vaření a pečení a v zimě taky topení.
    Máte prosím nějaké rady, typy, zkušenosti co a jak??
    Moc děkuji Lucka

  • #1728

    Lucko, my měli asi deset let klasický Fiko bílý sporák. Vytopil neizolovanou místnost 7×6 metrů, v zimě tedy ráno 8-9°C, ale pak přes den už kolem našich ideálních 171C. Vařilo se v pohodě, trouba taky pekla v pohodě. Jen pořád někde vypadával šamot, každý rok jsme měnili za nový a šamotovali. Mají docela malé topeniště, takže docela malá polínka a nevydržely hořet na jeden zátah moc dlouho, třeba tři hodiny na úplně zavřená kamna v noci.

    Pak jsme hodně váhali a nakonec pořídili Nordica Rosa, máme je čtvrtý rok a absolutní spokojenost. Celolitinová, žádný šamot. Bála jsem se těch skelněných oken ve dvířkách přikládání i trouby, ale je to pohoda, zatím ani náznak, že by se rozbily, navíc jsou na čtyři šrouby, takže i tak by to bylo sic drahé, ale lehce vyměnitelné. Obrovský rošt, navíc jsme rovnou vzali i letní, což je rošt, který se vysune po zatopení až pod tály, takže kamna hoří hodně na vaření, ale nejde moc teplo do místnosti a je docela příjemně.
    Do trouby jsme sehnali plechy za 125 Kč ideální velikost. Trouba je do 500°C, ale neměla by převýšit 350, je naprosto super na chleba.

    Obrovské topeniště na veliká polena a vydrží to až osm hodin v noci.
    Ty kachle jsou spíš jen na ozdobu, rozhodně nějak moc tepla nenaakumulují.
    Ráno roztopené rychle, voda na čaj je za půl hodiny od škrtnutí sirkou, pak už to frčí rychle.
    Nevýhody jsou jednoznačně cena – jsou docela dost drahé a pak, že mají jen zadní a horní pravý vývod. V ČR se nedají sehnat s levým vývodem. Jinak už bych asi nechtěla šamotové. Jen škoda, že nemají kamnovec na vodu. A mají dole sušárnu, ale ta je hodně teplá, dá se v ní upéct odspodu nedopečená buchta, takže na sušení nic moc. Jen v noci, když už kamna nejdou.
    Místnost vytopí bezvadně.

    "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
  • #1729

    Anonymní uživatel

    Moc děkuju za odpověď.
    Nordici jsou krasny ale ta cena….no ale je jasny, ze se to asi vyplati, kdyz to clovek denne pouziva.
    Moc diky budu jeste sondovat dal 🙂
    Lucka

  • #15168

    VojtaVit
    Účastník

    Dobrý den,
    koupili jsme si tady chatu, spíše na léto ale určitě by jsme tam chtěli rádi občas trávit i nějaké víkendy v zimě, jenže tam není sporák a elektřina, do plynu se nám moc nechce. Proto si chceme taky pořídit sporák na tuhá paliva, který by sloužil i na topení, můžete nám doporučit nějakého výrobce? 🙂 Mockrát předem děkuji.

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.