Snížek

Zvolené téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutujícího) se naposledy zapojil uživatel Inka Inka a poslední změna proběhla před 1 rokem.

  • Autor
    Příspěvky
  • #15673
    Inka
    Inka
    Správce

    Snížek

    Jedná se o ruský mléčný kysaný produkt. V podstatě jde o sladký jogurt. V Rusku se na jeho výrobu prodávají samostatné kultury tvořené ST + LB stejně jako jogurtové kultury, nepodařilo se mi však doposud zjistit, zda se jedná přímo o nějaké speciální příhodnější kmeny, nebo zda jsou v nějak atypickém poměru. Přesto se u domácí malovýroby dá narazit na použití klasik jogurtových kultur.

    Podstata výroby spočívá v přídavku 1 – 3 lžic sacharózy (cukru) na 1 l mléka zahřátého na fermentační teplotu cca 43 °C . Po důkladném rozmíchání cukru se mléko zaočkuje jogurtovou kulturou, nadávkuje do vyvařených skleniček, uzavře a nechá běžně fermentovat tak jak jsme zvyklí u jogurtů. Nebo fermentujeme v jedné velké nádobě.
    Subjektivně bych řekla, že se sraženina tvoří o něco rychleji = kontrolovat o něco dříve, aby Snížek nepřekysal.

    Zajímavý může být Snížek zejména pro milovníky sladkých jogurtů. Tímto způsobem se dá vyrobit produkt zrající přímo ve finálních nádobách (skleničkách), není rozmíchávaný a je přitom příjemně sladký.
    Nebo u krémové varianty jogurtu (viz Mlékonoš č.2) – obdobu bych nazvala „krémový Snížek“, kdy se vyzrálá sraženina před zchlazením rozmíchá, případně se přidává ochucující složka – u klasik krémového jogurtu se sice mírné zřídnutí jogurtu v důsledku přídavku cukru následným vyzráním částečně eliminuje, ale u Snížku odpadá zcela. V této fázi lze do rozmíchaného Snížku přidat mleté oříšky, kakao, čokoládové hoblinky, posekané sušené ovoce včetně rozinek, na kostky pokrájená jablka či hrušky – zapečená nebo krátce podušená a odkapaná v cedníku + trocha vanilky a skořice … fantazii se meze nekladou.

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.