Skladování kultur v mrazáku

  • Toto téma obsahuje celkem 1 odpověď. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Avatar photoInka a poslední změna proběhla před 3 roky a 4 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 1 vlákno odpovědi
  • Autor
    Příspěvky
    • #17765
      karasLT
      Účastník

      Jak dlouho lze skladovat kultury v mrazáku při -18°C?

    • #17766
      Avatar photoInka
      Správce

      Dobrý den.
      Není ani tak podstatné, jak dlouhou mají dle výrobce kultury životnost při -18 °C – obvykle bývá mezi 18 – 24 měsíci (jak kdo)
      Jde o to, že na každém balení kultury je uvedena doba expirace. Problém je, že pro domácí malovýrobu obrat obchodníků není tak prudký, navíc se k nim kultury mohou dostat už třeba v polovině doby expirace, takže při našem nákupu mohou mít klidně i 6 a méně měsíců do jejího vypršení. Seriózní obchodník by měl na dotaz dobu expirace u konkrétní kultury, kterou má naskladněnou, bez problémů sdělit.

      Je to sice nevýchovné, neměla bych to tu psát 🙂 , ale většina domácích mlékařů pracuje i s kulturami po projití expirační doby (i několik měsíců), a fungují zcela bez problémů. Sama to také takto praktikuji. Navíc kultury plísňové (bílé i modré) jsou snad nesmrtelné. Vzhledem k tomu, že se prodávají v baleních na kvanta litrů mléka, není v domácích podmínkách reálné je vypotřebovat v uvedené době. Bez problémů fungují i téměř 2 roky po expiraci (jasně, že by se to správně nemělo…). Důležité je, aby si kultury člověk ničím nekontaminoval, měl je v něčem dobře uzavřené, aby to nepřisávalo vzduch a kultury nevlhly + mít je v mrazáku umístěné tam, kde jsou co nejmenší teplotní výkyvy.

      • Odpověď byla upravena před 3 roky a 4 měsíci uživatelem Avatar photoInka.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 1 vlákno odpovědi
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.