síla syřidla

Zvolené téma obsahuje celkem 1 odpověď. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Inka Inka a poslední změna proběhla před 3 měsíci, 2 týdny.

  • Autor
    Příspěvky
  • #16478

    mariemichal
    Účastník

    Chystám se dělat poprvé dělat větší sýr z 25 litrů mléka a rozhodl jsem se udělat opakovaně test síly syřidla, abych mohl udělat přesný výpočet jeho množství. Máme dvě syřidla 50ml Lebstremsel calfrennet od holandského distributora Gebr. Rademaker bv, De Hoef kupované na eshopu zemědělské potřeby. Jedno starší a jedno úplně nové. Síla syřidla je deklarovaná jako 150 IMCU. Trochu mě mate, že mléko začne vločkovat až po 2:22s a tudíž síla syřidla vychází na 1:1678 což mi přijde, že přepočtem který jsem našel neodpovídá síle 150 IMCU ani náhodou. Použil jsem 100ml mléka ohřátého na 35 °C a přidal 1ml syřidla rozmíchaného v 10ml studené vody. Dělal jsem to několikrát s podobným výsledkem. Je to možné, nebo je něco špatně?

  • #16482
    Inka
    Inka
    Správce

    U syřidel prodávaných maloobchodně pro domácí malovýrobu se mi za ta léta co je používám, ještě nestalo aby síla uvedená na obalu odpovídala reálné síle syřidla. Navíc se vždy jedná o interakci s konkrétním mlékem.
    Největší úskalí osobně spatřuji v tom, že se syřidla pro malovýrobu obvykle slévají z velkoobchodních obalů (někdy i víckrát) a následně jsou ještě různě transportována + ne úplně vždy v ideálních teplotách. Zákonitě musí vlivem takového zacházení síla syřidla zeslábnout rychleji, než je uvedeno v původním produkťáku – tuším že se univerzálně uvádí, že deklarovaná síla klesá cca po 2 měsících od otevření obalu (míněno samozřejmě toho prapůvodního).

    Zkuste si vyrobit pro začátek nějaký měkký sýr a sledovat, za jak dlouho se utvoří pevný gel = i kdyby proces trval déle, měkký sýr bude vždy použitelný. U polotvrdého by byl problém.

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.