Rochebaron

Úvod Fóra Sýry Sýry s modrou plísní Rochebaron

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Avatar photoInka a poslední změna proběhla před 5 roky a 4 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 0 vláken odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
    • #15709
      Avatar photoInka
      Správce

      Teď mi dorazil mail, že někdo na sociální síti zuřivě shání Penicillium glaucum za účelem výroby sýru Rochebaron

      LIDI NEBLÁZNĚTE 🙂 – Penicillium glaucum není žádná záhadná úzkoprofilová plíseň, kterou si ve Francii drží pod poličkou a její převezení přes hranice se rovná hrdelnímu zločinu.
      Ba naopak, jedná se o zcela běžný kmen Penicillium roqueforti – zelená varieta – jehož synonymum, nepřesné označení (sama ho také někdy používám), zastaralý název je např. Penicillium glaucum nebo Penicillium gorgonzolae a jiné další, se kterými se v žoviální formě můžeme setkat i v mlékárenské literatuře. Taxonomicky plíseň opravdu patří pod Penicillium roqueforti. Stačí si zakoupit vhodnou zelenou kulturu PR.

      Rochebaron je sýr s PR a popelem na povrchu. Nejedná se o nic záhadného. Nevím proč, ale na nějakém webu nějakého českého prodejce sýrů byla někde uvedena i šedá plíseň. Domnívám se, že Francouzi ji při výrobě nepoužívají. Ostatně je sýr nazýván „modrým Reblochonem“ = výroba vychází z Reblochonu – ale opravdu Reblochonu, a ne všelijakých agilních lidových pokroucenin.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 0 vláken odpovědí
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.