Řecký jogurt

Zvolené téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutujícího) se naposledy zapojil uživatel Inka Inka a poslední změna proběhla před 10 měsíci, 1 týdnem.

  • Autor
    Příspěvky
  • #15996
    Inka
    Inka
    Správce

    Řecký jogurt má skutečně historický původ v bájném Řecku, přesněji metoda výroby tohoto typu jogurtu. I když bych si dovolila zkonstatovat, že existuje významný rozdíl mezi komerčním řeckým jogurtem, který si můžeme běžně zakoupit i v ČR, a domácím jogurtem, kterým hostí bodří Řekové pod Olympem. Jogurt od domorodců, co jsem kdy ochutnala, byl vždy vyroben s přídavkem smetany.

    Komerční řecký jogurt:
    – jogurt není vyráběný výhradně v Řecku, jak se mnozí domnívají – že jsou na obalu nakresleny svatyně řeckých bohů, vůbec nic neznamená. Ani nápis „Zorba“ v řeckoidně pokřivené latince nutně neznamená, že byl jogurt vyroben v Řecku. Běžně se vyrábí i v ČR

    – při jeho výrobě nejsou použity žádné speciální „řecké“ mikroorganizmy, natož škroby ani žádná záhadná zahušťovadla.

    DEFINICE „ŘECKÉHO JOGURTU“
    Citace z Vyhlášky 397/2016 Sb.: … § 12, …(5) Jako „řecký jogurt“ se označí jogurt, u kterého byl zvýšen obsah sušiny odebráním syrovátky, a který obsahuje nejméně 5,6 % mléčných bílkovin, které nebyly do výrobku záměrně přidány v koncentrované formě. Na obale výrobku se uvede země původu výrobku podle nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům11).

    (6) Jako „jogurt řeckého typu“ nebo „jogurt řeckého stylu“ se označí jogurt, který obsahuje nejméně 5,6 % bílkovin, čehož bylo dosaženo přidáním koncentrovaných bílkovinných mléčných složek před zahájením kysacího procesu.

    Z výše uvedené vyhlášky je jasně patrné, že výrobek s označením „řecký jogurt“ = normální běžný jogurt, u kterého byla odstraněna část syrovátky – např. odstředěním, v domácích podmínkách vykapáním na plátně. Tím dojde k zahuštění jogurtu = zvýšení sušiny. Jedná se o prapůvodní řecký jogurt jako takový.
    Naproti tomu u výrobku s označením „jogurt řeckého typu“ nebo „jogurt řeckého stylu“ je novodobější varianta, kdy se zvedá obsah sušiny přídavkem vyššího množství koncentrované mléčné bílkoviny (nejčastěji sušené) už v mléce, před procesem zaočkování jogurtovou kulturou a vlastním prokysáním.

    Komu by z nějakých neznámých důvodů vadil přídavek čisté mléčné bílkoviny oproti metodě odebrání syrovátky, je dobré si v obchodě při výběru jogurtu pořádně přečíst, zda se jedná o „řecký jogurt“ či „jogurt řeckého typu“ / „jogurt řeckého stylu“.

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.