pH papírky

Označeno štítky: ,

  • Toto téma obsahuje celkem 7 odpovědí. Do diskuze (4 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Klara-admin a poslední změna proběhla před 5 roky.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 7 vláken odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
    • #815
      Inka
      Člen

      Použití pH papírků

      • pH papírky se vždy odečítají/ porovnávají mokré

      – papírek uchopíme a ponoříme na okamžik do roztoku (přiložíme na vlhký povrch sýru)

      – vyndáme a mokrý bezprostředně porovnáme s přiloženou barevnou škálou

      – pro lepší porovnávání se mě osvědčilo nalepit namočený papírek na nějaký bílý podklad – nejlépe talíř nebo misku a na pořádném světle přiložit srovnávací barevnou škálu.

      • Jakákoliv časová prodleva není dobrá. Není možné odečítat až za půl hodiny nebo za několik hodin. Kvalitní laboratorní papírky by neměly mít žádný veliký „barevný dojezd“ (ztmavnutí nebo naopak zesvětlání). U papírků pochybných kvalit jako např. na samovyšetření moči si na to lidi dost stěžují, takže je lepší se takovýmto papírkům při koupi obloukem vyhnout. Člověk z toho nevyčte obvykle nic a jsou to akorát vyhozené peníze.

      Smysluplné jsou papírky určené pro laboratorní účely.

      • Odečítání velmi záleží na rozlišovacích schopnostech hodnotícího jedince. Je to vysloveně otázka barvočivosti, barvocitu nebo jak se to správně nazývá :). Další věcí je praxe. Jinak se rozlišením popasuje někdo, kdo papírky vidí prvně, jinak zkušený laborant, který je používá denně. Dá se to natrénovat – v případě, že jsou papírky kvalitní a indikátor opravdu reaguje tak jak má.

      Jediné co mě napadá, bohužel pro ty co bydlí nebo dojíždějí do velkých měst. Zajít si někam do kamenného obchodu s laboratorními potřebami a podívat se na barevnou škálu jednotlivých pH papírků, zda jsou schopni barevné přechody u pH důležitých při výrobě sýrů rozlišit. Opravdu se může stát, že to někdo nevidí. To se nedá bohužel nic dělat. V takovém případě by to byla zbytečná investice.

      Pokusila jsem se použití trochu zdokumentovat. Uznávám, že na fotkách je to vidět blbě, ale v reálu se to „okometricky“ rozlišit dá. I když konkrétně u této stupnice je hůř rozlišitelný přechod mezi pH 5 a 4,5 jinak to jde.

      S pozdravem
      Inka

      28h0l-pH_1.jpg
      331p7-pH_2.jpg
      526dv-pH_3.jpg

    • #3070
      Inka
      Člen

      .
      14i3q-pH_4.jpg
      617mp-pH_5.jpg

    • #3071
      katka1
      Účastník

      Inko, myslím že můžu poděkovat za všechny. Všichni vaše články čteme a jsme rádi (rády), že jste ochotná se podělit.
      Děkujeme

    • #3075
      Quote:
      Quote from katka1 kdy February 19, 2015, 09:53
      Inko, myslím že můžu poděkovat za všechny. Všichni vaše články čteme a jsme rádi (rády), že jste ochotná se podělit.
      Děkujeme

      Jednoznačně souhlas! 🙂

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #3488
      mecoun126
      Účastník

      Zkoušel někdo kromě mě měřit ph – bohužel jenom syrovátky – tímhle ?
      209m9-12308724_922787071131330_1665700055743315967_n.jpg

    • #3507
      mecoun126
      Účastník
    • #3566
      mecoun126
      Účastník

      Dobrý den
      používáte někdo tyhle papírky ? Z leva : roztok na ošetření sýrů, nasolená syrovátka, voda z RO, starší mléko z lednice…vypadá to že tohle trochu něco měří.

    • #3567
      Quote:
      Quote from mecoun126 kdy January 29, 2016, 16:41
      Dobrý den
      používáte někdo tyhle papírky ? Z leva : roztok na ošetření sýrů, nasolená syrovátka, voda z RO, starší mléko z lednice…vypadá to že tohle trochu něco měří.

      Podle mě to bude velmi podobné, jako papírky, které o něco výše uváděla Inka. Důležité je, kolik vám ukazují při třech nejdůležitějších hodnodách, kolem 6,5 – 6,6 okamžik sýření, pak 6,2,6,4 okamžik formování a pak 5,2-5,4 okamžik vkládání do soli. Tento údaj je i ideální pro pH solné lázně pro tvrdé sýry, pro měkké to chce pak méně. Jestli toto zvládá, bohatě to stačí – ten poslední údaj, totiž okamžik vložení do lázně je fakt sporný, to papírky podle mě nikdy neudělají. Ale na druhou stranu, zkušenost dělá mistra, ne pH.

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
Aktuálně je na stránce zobrazeno 7 vláken odpovědí
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.