Nerez nebo smalt

Úvod Fóra Domácí minimlékárna Nerez nebo smalt

Označeno štítky: , ,

  • Toto téma obsahuje celkem 3 odpovědi. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Klára a poslední změna proběhla před 3 roky a 3 měsíci.
Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 2 vlákna odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
    • #14632
      Klára
      Správce

      Přesunuji fórum z nástěnky administrátora, kam bylo zařazeno omylem:

      Dobrý den,
      jsou nějaké pro a proti ? při volbě nerez nebo smalt. hrnce? Vidím rozdíl v ceně…. a v tom, že „levný“ nerez nemou hřát na indukčce (kterou mám v kuchyni ….) Chtěl bych koupit 20l nerez, takže ta cena je celkem dost rozdílná…
      Děkuji za radu…

      Klíčník

      Hezký den, rozdíl není, naopak, kvalitní smaltovaný hrnec dobře drží teplo. Problém je tehdy, pokud je smalt odprýskutý, protože se z glazury uvolňuje obvykle olovo. To se ale netýká výroby sýru výroby obecně. Takže v pohodě používejte hrnec smaltovaný. Na druhou stranu, pro výrobu sýrů, pokud v hrnci nebudete připravovat i obrovské množství jogurtu, zahříváte mléko na cca 65 °C a stačí vám koupit levný tenkostěnný hrnec, ale ten zase asi nepůjde na indukci. ?
      „Existují dva způsoby, jak získat dostatek: Jedním z nich je i nadále hromadit víc a víc. Na druhé straně stojí toužit méně. “
      – Gilbert Keith Chesterton

      lamancha

      Uvažuji o základu pro „cokoliv z mléka“ s 15l mléka. tedy = 20l hrnec, ale do jaké nádoby pak tvaroh přendávat – myslím z hlediska velikosti – nedovedu si představit kolik toho z hrnce vytáhnu k odkapávání – píšete o gastro nádobách děrovaná (to jste si vrtali sami?) do plné – rovnoměrné rozložení v nízké vrstvě, nebo rovněž píšete hrnec na špagety – s tím, že nevím, jestli ten objem cca 5-6l je dostatečný…a vrstva je vyšší… anebo další 15/20l hrnec – do něj zcezovací plastovou nádobu co mám na zcezení pivní sladiny?

      Formy a formičky neřeším, tak se nějak zmátořím – ale ten hrncový a zcezovací základ mi dělá starosti. Mohl bych to mléko také zahřát/pasterovat v el. zavařovacím hrnci (jako opět u piva) a pak to „tvarohovatět nebo sýrovatět“ v jiné nádobě ale jak velké ?

      Děkuji moc za ochotu pomoct ježíškovi s výběrem ?

      "Existují dva způsoby, jak získat dostatek: Jedním z nich je i nadále hromadit víc a víc. Na druhé straně stojí toužit méně. "
      - Gilbert Keith Chesterton
    • #14633
      Klára
      Správce

      K dalšímu dotazu. Nejdříve je nutné uvědomění, že sýřenina tvoří cca 10-20 % objemu mléka. Pokud tedy budete vyrábět sýr, spíš se budete přibližovat spodní hranici, při výrobě tvarohu pak k horní hranici. Z dvaceti litrů budete mít tedy kolem 2 kg sýru a 4 kg tvarohu. +-.

      K tomu je nutné přihlédnout při výběru nádob. Děrované nádoby, tím myslím skutečně koupené gastronádoby – já nakupovala hodně zde http://www.bergland24.cz/vyhledavani/?string=gastron%C3%A1doby, ale také na inzerát např. zde https://img.sbazar.cz/big/201711/0617/00/5a00959e002326027b110100.jpg

      Pak už stačí pořídit si např. monofil – látka, kteoru do nádoby vložíte a můžete nechat odkapávat tvaroh.
      Můžete ale jít i cestou koupě větší formy na sýr – např. zde https://www.tomscheese.cz/Valcove-formy-c3_32_2.htm nebo tady https://eshop.ekokoza.cz/cs/vyroba-syru-chov-potreby/formy-na-syr/ ale zde jsou spíše na měkké sýry, proto asi v tomto případě volte první odkaz. A opět, čímkoli můžete zatížit (na velké válcové je ideální keetleball :).

      Není proto nutné pořizovat gastronádobu, ale pokud uvažujete o výrobě tvrdých a polotvrdých sýrů, možná by pro vás byla lepší varianta opravdu vložit monofil do formy a lisovat a nechat odkapávat tvaroh v ní. Můžete nechat odkapávat také pouze v sáčku z monofilu zavěšený nad dřezem a následně ve formě nechat lisovat.

      Nerezové gastronádoby mají tu výhodu, že si můžete pořídit deseticentimetrovou plnou a do ní vložit 6 cm vysokou děrovanou + případně víko. Tím vám ubyde starost s odkapávacím prostorem, zachytíte syrovátku a nebudte mít plný dřez. Můžu případně pro ilustraci udělat foto.

      Co se týká zmátoření s formičkami, jsem příznivec započnutí s čímkoli a následně se vybavit, ale je fakt, že nyní stojí malé formičky, které jsou skvělé, kolem 10 Kč za jednu a je asi opravdu o dost jednodušší a praktičtější si zakoupit rovnou i deset malých na měkký sýr a hermelín.

      "Existují dva způsoby, jak získat dostatek: Jedním z nich je i nadále hromadit víc a víc. Na druhé straně stojí toužit méně. "
      - Gilbert Keith Chesterton
    • #14637
      lamancha
      Účastník

      Děkuji za rady – uvažuji o:
      na pasterizaci atd 15l
      http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/00361978/

      na přelití tvarohu/sýřeniny – 10l
      http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/00286413/

      a uvažuji, jestli do toho 10l vložit
      http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/70238999/
      nebo
      http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/30152346/

      Prohlašuji, že nejsem IKEA dealer 🙂

      Narazil jsem i na gastro nádoby – tedy po 15l hrnci bych obsah přemístil do:
      http://www.onlinegastro.cz/gastronadoba-derovana-2-3-hloubka-40-mm/
      a
      http://www.onlinegastro.cz/gastronadoba-2-3-hloubka-150-mm/

      Tahle varianta se mi líbí – i když ztrácím 10l hrnec 🙂

      a nejsem dealer ani gastronádob 🙂

      • #14638
        Klára
        Správce

        😀 😀 já vám naprosto věřím a přidávám také něco z ikea – myslím, že by se vám to mohlo hodit na variantu gastronádoby – http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/30111087/ je to prima na dřez, že na to postavíte gastronádobu a je to. Osobně bych volila raději gastro + podložku a ne hrnec a vložky do něj, ty jsou nepraktické. Do gasstronádoby můžete dávat i osušovat hermelíny a sýry oschnout po nasolení. Myslím, že ty hrnce jsou moc hezké, ale jestli vám stačí 15, je desítka skoro zbytečná.

        "Existují dva způsoby, jak získat dostatek: Jedním z nich je i nadále hromadit víc a víc. Na druhé straně stojí toužit méně. "
        - Gilbert Keith Chesterton
Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 2 vlákna odpovědí
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.