Mothais sur feuille

  • Toto téma obsahuje celkem 4 odpovědi. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Avatar photoInka a poslední změna proběhla před 7 roky a 7 měsíci.
Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 vlákna odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
    • #13943
      Avatar photoInka
      Správce

      Mothais sur feuille (kozí)

      Atraktivní kozí sýr typu „fromage lactique“ s plísní Geotrichum candidum na povrchu, vyráběný metodou pomalého srážení s přídavkem malého množství syřidla. Na rozdíl od většiny sýrů je tento sýr položen na přírodním listu kaštanovníku jedlého nebo platanu [/b].

      http://media.paperblog.fr/i/73/738248/mothais-sur-feuille-L-1.jpeg

      http://www.cheezwhse.com/prodimages/32010.jpg

      http://intervalexport.com/phototheque/sevrebellemothais.jpg

      Jedná se o francouzský sýr vyráběný tradičním, nejčastěji rukodělným způsobem. V historii byl svého času v místě výroby do značné míry odsunut a nahrazen kozími sýry, které se běžně balily do papíru a různých fólií. Na sklonku minulého století Mothais sur feuille – „sýr na listu“ zažil svojí malou renesanci. Poté co se u zákazníků podařilo vzbudit zájem o tuto variantu sýrů položených/ zrajících na přírodních listech. Následně v průběhu doby se objevily snahy o získání ochranné známky AOC, což myslím doposud nebylo korunováno úspěchem. Přesto doufám, že se jednou výrobci sýrů dočkají.

      Tvar = nízký válec
      Minimální hmotnost = 150 g ( nejčastěji 200 – 300 g)
      Průměr = 10 – 12 cm
      Výška = cca 2,5 cm (2 – 3 cm)

      Surovina/ mléko

      Kozí mléko – plnotučné, uchovávané řádně zchlazené
      – obvykle syrové ve velmi dobré mikrobiální kvalitě
      – smí se přidávat pouze bakterie mléčného kvašení + kvasinky + plísně, syřidlo, soli.

      Předezrání mléka

      Startér:
      U originálních sýrů se buďto přidává:
      – syrovátka z předchozí výroby
      – přírodní kultura (kultivace z mléka)
      – komerční kultury (méně časté)

      V domácích podmínkách je vhodné zvolit spíš komerční kulturu, např. kompletní kulturu Iota pro kozí sýry, nebo zaočkovat mezofilní kulturou + Geotrichum candidum (jsou vhodné i rychlejší kmeny s vyšším stupněm proteolýzy)

      Mléko ideálně nechat předezrát:
      A. v chladu = 10 – 12°C
      – pomalejší metoda

      B. v teple = 18 – 20°C
      – rychlejší metoda

      Srážení/ sýření

      K předezrálému mléku přidáme chlorid vápenatý (dávkování viz návod)

      syřidlo ideálně živočišné, lze použít i komerční mikrobiální (1 : 10 000)
      – dávkování řádově v kapkách 1 kapka/ 1 l mléka (podobně jako u jiných „fromages lactiques“

      – teplota mléka = maximálně 25°C => spíš nižší, není účelem rychlé vysrážení
      – doba srážení = minimálně 20 hod.
      (Což neznamená, že nemůže být delší, např. 24 nebo 32 hod. – důležitý je stav/ vyzrálost sraženiny, nikoliv striktní časová hodnota.)

      Formování

      – metoda „la louche“ = sraženina se do jednotlivých formiček plní (vykrajuje) sběračkou

      pH sraženiny = nižší než 4,55 (horní mezní hodnota)

      Forma:
      – válcová, mírně kónická
      – horní průměr = 100 – 125 mm
      – dolní průměr (podstava) = 95 – 105 mm

      – vykapávaní a formování probíhá vlastní vahou + biologie, lisování není přípustné.
      – doba = min. 36 hod.
      otáčení sýru ve formě = alespoň 1x

      Solení

      suchou cestou
      – nejčastěji po vyklopení sýrů z forem
      – obvyklým způsobem = čelo – otočka – podstava + boky
      doba = 24 hod.

      Schnutí, odvodnění

      teplota = cca 18 °C
      doba = 24 hod.

      Po tomto kroku se nejčastěji na sýr umisťuje list kaštanovníku jedlého nebo platanu.

      list se na sýr umisťuje 2 – 4 dny po vklopení sýrů z forem (častěji 2 den)

      http://agri79.reussir.fr/reussir/photos/79/img/LJ8JDCB71_web.jpg

      http://www.lanouvellerepublique.fr/var/nrv2_archive/storage/images/contenus/articles/2014/02/22/ce-salon-qui-coute-et-dont-on-espere-qu-il-rapporte-1805549/33623460-1-fre-FR/Ce-Salon-qui-coute-et-dont-on-espere-qu-il-rapporte_image_article_large.jpg

      http://www.professionfromager.com/IMG/jpg/mothais_feuille2.jpg

      Zrání sýrů

      Teplota = minimálně 8 °C (je možná i o něco vyšší teplota, 8 °C je spodní mezní hodnota)

      http://www.professionfromager.com/IMG/jpg/mothais1.jpg

      Sýr by se ke spotřebiteli neměl dostat dříve než za 10 dnů od přilití syřidla do mléka.
      Lze skladovat při nízké teplotě po dobu až 6 týdnů.

      ………………………………………………………
      L I S T Í

      Jedná se o list jedlého kaštanu případně list platanu javorolistého. Listy musí být sbírány výhradně na podzim = hnědé. Použití zelených listů není u tohoto sýru přípustné. Zpravidla se za pomoci jehly navlékají na slabý provázek (drátek, režnou niť, apod.) a jsou následně skladovány volně zavěšené v dobře větraných místnostech.

      Přípustné použití listů = 24 měsíců.

      List se obvykle pokládá na čelo sýru a následně se po otočení sýru octne ve vespod, tak jak má u finálního sýru být. Jedná se přímo o „sýr položený na listu“.

      Obdobně se listy kaštanovníku používají i při výrobě sýru Banon, kdy se sýr do listů přímo balí a převazuje rafií z přírodního lýka (viz. Fórum)
      .
      Kaštanovník jedlý (Castanea Sativa)

      Kam pro listy kaštanovníku v ČR:
      Alespoň několik známých míst výskytu kaštanovníku jedlého (botanické zahrady, arboreta, parky)

      http://www.rostliny.net/parky/r/Castanea_sativa

      Na kaštanovník lze narazit i v některých běžných městských parcích. Zejména v 90tých letech se začal tu a tam vysazovat. Někteří mají třeba svůj vlastní stromek na zahrádce. Dnes už není nijak těžké sehnat v ČR stromek k výsadbě.

      .
      Platan javorolistý (Platanus × acerifolia/ Platanus x hispanica)

      Platan javorolistý byl vysazován do městských parků v posledních 20ti letech poměrně hojně, takže je to spíš o tom, dívat se pořádně okolo sebe. Jedná se velmi atraktivní strom s rozložitou korunou a typickými širokými dlanitými listy + sem tam visí podivné střapaté kuličky :).

      Video Mothais sur feuille:

    • #13945
      Avatar photoInka
      Správce

      Kaštanovník jedlý:

    • #13948
      Avatar photoInka
      Správce

      Platan javorolistý:

    • #13952
      Avatar photoInka
      Správce

      Výroba sýru:

    • #13956
      Avatar photoInka
      Správce

      Malý dárek pro milovníka kozích sýrů:
      – 2 x a la „Mothais sur feuille“ – na listu jedlého kaštanovníku + na listu platanu
      – „fromage lactique“ v listech vlašského ořechu – převázáno umělým bílým lýkem
      – kozí Robiola v třešňových listech – červená povázka

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 vlákna odpovědí
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.