Mnozstvo syridla.

Označeno štítky: ,

  • Toto téma obsahuje celkem 10 odpovědí. Do diskuze (6 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Anonymní uživatel a poslední změna proběhla před 8 roky a 11 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 10 vláken odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
    • #724
      ivanB
      Člen

      Dobry vecer. Pred par tyzdnami som zacal s domacou vyrobou syra. Zatial len nejake dva zakladne druhy, kym si trufnem na nieco zlozitejsie. Moja dilema suvisi s davkovanim syridla. Pouzivam Fromase 220, na ktorom je napisane davkovanie 5ml/10l mlieka. Ked vsak zadam toto syridlo do kalkulacky, vyrata mi to max.cca 1ml.Ani by som to neriesil, lebo vsetko prebehne v poriadku, ale vysledna hrudka ma sice jemnu, taku trpko-horkastu pachut, ktora ostava v ustach po zjedeni. Ci to nemoze byt nahodou mnozstvom toho syridla prip. niecim inym. Vsetko naradie s ktorym pracujem je vysterilizovane.
      Bol by som velmi vdacny za kazdy nazor.
      PS: Mimochodom neskutocna stranka.Vdaka, ze sa viete takto podelit o skusenosti. To sa dnes uz malo vidi.
      Dakujem

    • #2476

      Zdravím vás, díky. Osobně bych zkusila ne podle návodu, ale fakt podle vzorce. Zkuste s 1 ml, co to udělá se sýrem. Nahořklou chuť dělá velké množství syřidla. Netvrdím, že to musí být důvod vaší nahořklé chuti, ale je to jedna ze základních známek přílišného syřidla.

      Vypočítala jsem to a vychází mi to na vaše fromase asi 0,7 ml na deset litrů. Zkuste to snížit, to je opravdu moc veliký rozdíl.

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #2477
      Niva
      Účastník

      Sílu Vašeho syřidla poznáte jednoduchým testem: 100 ml mléka zahřejeme na 35°C (mléko musíme mít v průhledné nádobě). Zředíme 1 ml syřidla v 9 ml vody a vlijeme do mléka. Od této chvíle mícháme a sledujeme čas ve vteřinách, kdy se objeví první vločky mléka. Tento čas vložíme do vzorce. Naše srážení trvalo 25 s. Výsledek je tedy 9600. Tedy naše syřidlo má současnou sílu 1 : 9600 Když znáte sílu, můžete použít tabulku na této stránce: http://www.syrar.cz/cz/syridlo

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2478
      Quote:
      Quote from ivanB on April 19, 2014, 20:02
      Dobry vecer. Pred par tyzdnami som zacal s domacou vyrobou syra. Zatial len nejake dva zakladne druhy, kym si trufnem na nieco zlozitejsie. Moja dilema suvisi s davkovanim syridla. Pouzivam Fromase 220, na ktorom je napisane davkovanie 5ml/10l mlieka. Ked vsak zadam toto syridlo do kalkulacky, vyrata mi to max.cca 1ml.Ani by som to neriesil, lebo vsetko prebehne v poriadku, ale vysledna hrudka ma sice jemnu, taku trpko-horkastu pachut, ktora ostava v ustach po zjedeni. Ci to nemoze byt nahodou mnozstvom toho syridla prip. niecim inym. Vsetko naradie s ktorym pracujem je vysterilizovane.
      Bol by som velmi vdacny za kazdy nazor.
      PS: Mimochodom neskutocna stranka.Vdaka, ze sa viete takto podelit o skusenosti. To sa dnes uz malo vidi.
      Dakujem

      Ivane, tady máte nyní jednoduchou kalkulačku a můžete zkoušet 🙂
      http://conovehonakopci.cz/?p=7479

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #2643
      mamina
      Člen

      Dobrý den,mám také ještě Fromase 220,dělám ze 7l kozího mléka,na obale je 1:15000.Zadala jsem do kalkulačky,první vločka za 15vteřin a vyšla mi síla syřidla 16000?Pak tedy při teplotě 33 a sýření 40 minut mám dát 0,46ml?Tak to se mi tedy zdá málo,ale zkusím trochu přidat!A kdy se měří ph?Lázeň má mít stejnou ph jako výsledný sýr?Nevím kolik má mít lázeň,ale tady jistě najdu.Měkký sýr bych nedala asi do nálevu,tak tedy polo a tvrdé a jak si tedy povedu?Měří se i mléko než se začne sýřit?Ale to bude asi na delší dobu se mnou!!Zatím se topím v měkkých…Po dvakrát mám nabobtnalou nakyslou houbu,kterou sem našla ve formičkách…Děkuji

    • #2644

      Dobrý den,
      tak výpočet máte v pořádku – dělala jste podle testu? to vám vyšlo těch 16000? a pak zasýříte. To co vám vyšlo je v pořádku, ale přidejte si k tomu v kalkulačce min. 20%, klidně si přidejte i pro poprvé 100 % a hlídejte si sýřeninu, za jak dlouho vám ztuhne na lom. takže při 20% navíc je to 56, při stu 84 ml. Zasyřte, nakrájejte, pak necháte vysušit – mžete opratrně míchat a dáte do kelímků. Co se týká vysoké kyselosti. Psala jste, že kysáte kysanou smetanou, nedáváte jí mnoho? nechváváte hodinu zrát mléko a může tam být hodně smetany. Tak dejte do mléka jen 1%. Takže na 7 l jen 70 ml kysané smetany. Kolik dáváte?

      Pak nechte jen 40 min a pak dejte chlorid vápenatý. Pokud máte kozí mléko, budte mít lepší sýřeninu. No a pak zasyřte zmíněnou dávkou 84 ml. Za 30 minut zkoukněte, už by to mělo být, protože máte 100% korekci, a uvidíte jak pro příště, postupně můžete korekci procent snižovat.

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #2645
      mamina
      Člen

      Děkuji Klárko,dělala jsem podle testu,dala jsem 100%(84)a konečně asi byla sýřenina,tak jak by měla být.Ano,myslím,že smetany dávám hodně,ale přijde mi kultura,tak chci zkusit(CHN11).Nechávám zrát 40min,ale nejspíš tu hraje špatné množství smetany.Chlorid dávám,mám jen kozí mléko zatím.Otáčím a k večeru nasolím.Děkuji Vám tady za trpělivost.

    • #3230
      Anonymní uživatel
      Neaktivní

      Dobrý den, začínáme dělat sýry z kozího mléka ( měkké sýry), a nevím si rady. Krásně mi vznikne sýřenina, nicméně mám pocit při výsledném sýru, že je takový gumovější a méně ,,tvarohovo smetanový“ než má paní od které jsme dřív sýry kupovali. Přitom mi řekla přesný postup, který dodržuju, a mám i stejnou kulturu CH11 a syřidlo z ekokozy. Nevíte kde je problém? Nedávám tam třeba hodně syřidla? Nesýřím třeba dlouho nebo krátce? Může to být tím? Jako je to dobré, ale méně takové zakysano tvarohové a na první zkousnutí gumovější, ale pak už se rozplyne na jazyku stejně. Jinak dělám dle základního receptu – pasterizace na 72°, prudce zchladit na 43° ( chladím ve dřezu a teplota jde dolů asi 4 minuty – není to tím?) ,dám kulturu, nechám hodinu prokysat, zahřeju na 32°, dám syřidlo a chlorid, nechám sýřit, po hodině rozkrájím, nechám ustát 30 minut, rozkrájím znovu, nechám ustát, a dám do forem, kde to nechám do rána odkapat, pak solná lázeň, ochutit a hotovo. Kde je zakopaný ,,gumový“ pes?

    • #3231
      Quote:
      Quote from Markéta kdy April 24, 2015, 14:26
      Dobrý den, začínáme dělat sýry z kozího mléka ( měkké sýry), a nevím si rady. Krásně mi vznikne sýřenina, nicméně mám pocit při výsledném sýru, že je takový gumovější a méně ,,tvarohovo smetanový“ než má paní od které jsme dřív sýry kupovali. Přitom mi řekla přesný postup, který dodržuju, a mám i stejnou kulturu CH11 a syřidlo z ekokozy. Nevíte kde je problém? Nedávám tam třeba hodně syřidla? Nesýřím třeba dlouho nebo krátce? Může to být tím? Jako je to dobré, ale méně takové zakysano tvarohové a na první zkousnutí gumovější, ale pak už se rozplyne na jazyku stejně. Jinak dělám dle základního receptu – pasterizace na 72°, prudce zchladit na 43° ( chladím ve dřezu a teplota jde dolů asi 4 minuty – není to tím?) ,dám kulturu, nechám hodinu prokysat, zahřeju na 32°, dám syřidlo a chlorid, nechám sýřit, po hodině rozkrájím, nechám ustát 30 minut, rozkrájím znovu, nechám ustát, a dám do forem, kde to nechám do rána odkapat, pak solná lázeň, ochutit a hotovo. Kde je zakopaný ,,gumový“ pes?

      hezký den, zkuste napsat, kolik dáváte litrů mléka a jaké syřidlo a kolik. Dělala jste si test syřidla? I kdyby ne, napište, kolik syřidla dáváte. Mimo jiné může mít také vliv druh mléka. Každé mléko je jinak tučné, s jiným procentem bílkovin, každé plemeno má jiné mléko, jiná strava dává jiné mléko. Napište syřidlo a zkusíme se odpíchnout od toho.

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #3232
      Anonymní uživatel
      Neaktivní

      Děkuji moc, syřidlo mám mikrobiální z ekokozy. Dávkování je 1ml na 15 litrů mléka, dělala jsem z 8 litrů kozího mléka a dala jsem uplně malinečko, injekční stříkačkou ani ne po první malou čárku. Test syřidla jsem nedělala 🙁 A už tak mi to přišlo uplně drobet, že se to nemůže snad ani vysrážet, ale vysýřilo to krásně. Sýr je dobrý, ale na ten první zkus takoý gumovější, Ch11 prokysává asi 16 hodin, a je pravdou že po 48 hodinách už to bylo lepší než první den, ale stále to nebylo ono. A ta paní ho měla dobrý hned, nevím čím to je 😀 Máme anglonubijské kozy, a máme je od stejného chovatele jako ta paní, takže mléko by snad mělo být podobné kvality. Mají pastvu, šrot, vše co jim na očích vidíme. Děkuji moc.

    • #3255
      Anonymní uživatel
      Neaktivní

      dobrý den, začínám se sýry a často se mi stane že sýr vrže mezi zuby. poradíte mi prosím pročpak se to stane. postupuju podle receptu z domácího mlékaře(měkký sýr pro začátečníky)a syřidlo používám Laktochym 1:5000 dávám 0,5ml na 2L mléka. mockrát děkuju

Aktuálně je na stránce zobrazeno 10 vláken odpovědí
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.