Jak vytěžit z mléka smetanu bez odstředivky

Úvod Fóra Ostatní mléčné výrobky Smetana, máslo, podmáslí Jak vytěžit z mléka smetanu bez odstředivky

Označeno štítky: , ,

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Inka a poslední změna proběhla před 3 roky a 3 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 0 vláken odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
    • #14628
      Inka
      Správce

      Jak vytěžit z mléka smetanu bez odstředivky

      Zdaleka ne každému se vyplatí koupě odstředivky. Zejména těm, kteří nechovají vlastní dojná zvířata, příležitostně zpracovávají mléko od farmáře nebo z mlékomatu, a chtějí si tu a tam vyrobit svoje máslo. V takovém případě úplně stačí zvládnout a osvojit si nějakou vhodnou techniku sběru mléčného tuku.
      U kravského mléka lze mazaně využít faktu, že v nadojeném mléce, které umístíme do chladu, začnou tukové kuličky vzlínat směrem k povrchu, kde následně vytvářejí souvislou tukovou vrstvu.
      Pro názornost použiji nějaký vhodný materiál z veřejně dostupných zdrojů.

      V zásadě máme několik základních možností:

      1) Nejklasičtější metodou z dob, kdy ještě neexistovaly odstředivky, je tzv. sbírání. Prapůvodně se mléko za účelem sběru smetany rozlévalo do širokých nízkých nádob – vhodné kameninové či keramické mísy nebo dřevěné nízké nádoby, ve kterých se následně nechávalo odstát v chladné místnosti (např. sklep). U této metody je podmínkou zvládnout techniku sběru a mít vhodný mělký naběrák (lépe drobně perforovaný = jemné dírky).

      Malá ukázka sběru smetany z mléka odstátého v nízkých nádobách. Jako naběrák je bravurně použita perforovaná sýrařská lopatka. +Zhruba v 1:57 min. ukázka máslového zrna při stloukání. + Jako bonus názorné použití dřevěné formy na máslo – nejdříve ji namočí v podmáslí (nechat namočenou) a až pak použijí na plnění. Nevýznamné není ani „prásknutí“ s formou z obou stran před vyklopením:

      Nebo zde, mléko by mělo údajně být 2 dny odstáté, perforovaný mělký naběrák:

      2) Novodobá metoda domácího sběru vychází sice z metody původní, jsou u ní ovšem místo nízkých nádob použity sklenice „zavařovačky“ velkých objemů, které se následně umisťují nejčastěji do lednice. Vzlínání tuku se tak může časově i mírně prodloužit, což by vzhledem ke kvalitnímu chlazení při konstantní nízké teplotě nemuselo až tak vadit. Na rozdíl od nízkých nádob se na povrchu o malé rozloze tuk shlukuje v silné vrstvě. Zajímavé je, že zavařovačky se ve světě univerzálně rozšířily směrem na východ i na západ.
      Jako vhodný nabírací nástroj se jeví nějaká širší, ale mělká naběračka. Kupodivu v zemích post-sovětského bloku není problém zakoupit. U nás jsem se několikrát cíleně dívala s nulovým výsledkem. Kdyby někdo věděl, budu ráda :). Případně lze na tuto činnost použít nějakou normální sběračku.
      Metoda je mimo jiné založena i na skutečnosti, že je sklenice průhledná a zejména v letních měsících, kdy jsou krávy na zeleném krmení, je přechod mezi mlékem a tukovou vrstvou jasně zřetelný. Přechod je samozřejmě patrný i u zimního mléka, i když s ohledem na absenci beta karotenu o něco hůř. Nevýhodou obvykle bývá, zejména při použití hlubší sběračky, že se s tukem nabírá i zbytečně moc mléka a smetana může být ve výsledku řidší = s nižší tučností. Ovšem i tato metoda se dá praxí vypilovat do vynikajících výsledků.

      V případě, že chceme mléko opravdu vytěžit a docílit, aby se nám tuk na hladině „scuknul“ do koncentrované podoby = hustá smetana, není od věci nechat mléko v lednici ve sklenicích odstát 48 hod. Minimum pro získání smetany za účelem másla podle osobních zkušeností odhaduji na 24 hod. Ke 2 dnům je výsledek mnohem lepší.
      Názorná ukázka sběru (následné zpracování není dvakrát výchovné):

      Nebo sběr kozího mléka mělkou sběračkou zde viz poslední video:

      Vady másla: tuhé drobivé x měkké řídké

      3) Další možností je, ze sklenice odstáté mléko odspoda prostě odsát vhodnou hadičkou. Hadička by neměla být nijak přehnaně široká, aby se mléko v průběhu příliš rychlého odsávání nezačalo vířit a tuk se nám nepohlcoval zpět do mléka. Opět využíváme skutečnosti, že je sklenice průhledná a máme možnost kontrolovat přechodovou hranici mezi mlékem a tukem. Slabým místem se jeví čištění hadice, kterou musíme bezpodmínečně několikrát prolít dezinfekčním roztokem. Případně ji ještě do roztoku následně namočit. Roztok musí být vyroben v náležité koncentraci předepsané výrobcem, jinak se celá akce zcela míjí účinkem.
      Ukázka („uměleckou kvalitu“ nehodnotím):

Aktuálně je na stránce zobrazeno 0 vláken odpovědí
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.