Úvod › Fóra › Sýry › Sýry s dlouhou dobou sýření a plísní na povrchu › Gaperon z DM II str. 156
Označeno štítky: česnek, Gaperon, GC, Geotrichum candidum, lactiques
- Toto téma obsahuje celkem 1 odpověď. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Inka a poslední změna proběhla před 4 roky a 7 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
-
27.8.2019 v 17:10 #16912InkaSprávce
Gaperon z DM II str. 156
Jeden z nejlepších sýrů, možná úplně nejlepší… navíc i velmi příznivý pro domácí výrobu. Vřele doporučuji výrobu vyzkoušet. Sice se Prapůvodně ve Francii vyráběl z podmáslí, v současnosti se však mnohem častěji setkáme s variantou z plnotučného mléka = vzhledem k tomu, že sýr nemá ochrannou známku, nemá tudíž ani pevně stanovený rámec obsahu tuku. V domácích podmínkách můžeme krom mléka přímo od krávy směle použít i komerční čerstvé mléko – klidně i polotučné (velmi dobře vychází čerstvé mléko v krabici Moravia Lacto = Albert obaly, Penny, Lidl…).
Gaperon jsem zahlédla v sýrové speciálce asi za 130 Kč kus = doma si můžeme vyrobit s naprosto zlomkovými náklady.
Do sýru se přidává i čerstvý česnek – netřeba se česneku bát. V sýru se jednotlivé složky i během kratší doby zrání prolnou a zjemní. Výsledná chuť je velmi příjemná. Po konzumaci Gaperonu může člověk bez potíží vyrazit do společnosti, aniž by působil dojmem, jako když každou chvíli očekává příjezd knížete Vlada z divokých Karpat. I ti, co česnek normálně odmítají, v Gaperonu jim obvykle nevadí.
Stejné platí i pro kulturu GC. Mám zkušenost, s ohledem na to, že se v ČR při výrobě sýrů GC plošně nepoužívá, nejsme na její specifickou chuť zvyklí. Přesto v Gaperonu tento problém odpadá. I ti, kteří nejsou jinak schopni sýry s porostem GC pozřít, při konzumaci Gaperonu mají boule za ušima.
Gaperon by mohl tudíž být i jistou malou spásou pro ty, kteří si ve svatém nadšení zakoupily kultury GC, aby měli ten „mozek“… mozky však rodina odmítá jíst, a kultury nečinně zevlují v mrazáku.
Malá vychytávka na výsledné zformování vykapání sýrů ve stylu Gaperon – dovolila jsem si na počest otce všech českých kutilů nazvat předmět „Přémův odkapávač“
– používám ustřižené PET lahve s bání (Poděbradka, olej, ocet…) – otočené směrem dolu – pozor!!! část, kterou používáme, nesmí mít vlisované nějaké „projmutí“ = sýr by následně nešel vyklopit.
– dají se použít i s hrdýlkem, které je možné zaslepit kolečkem vystřiženým ze zbytku pet, nebo normálně hrdýlko ponechat i se zátkou a zátku proděravět – vznikne tak sýr s čudlíkem 🙂
– a nebo hrdýlko ufiknout, ufiknout i nezbytně nutnou báň, a vložit do těsně pasující formičky (jakási polokulová vložka na dno formičky) – je proveditelné s 1 l lahvemi od oleje nebo od octa, které do sýrařské formičky akorát pasují
– no a kdo se obává, že by mu sýr z báně třeba nešel vyklopit (což se mi tedy ještě nestalo), může použít láhev od Dobré vody, která má velmi elegantní až lehce gotický tvar 🙂 , sýry jsou následně také velmi estetické
=> lahve volíme s rozumem, vždy se musíme zamyslet, zda následně sýr půjde vyklopit.
Při tomto způsobu nepoužívám plachetky, s ohledem na velmi hladký povrch lahví jde dobře odkapaný sýr bez problémů vyklopit.
- Téma bylo upraveno před 4 roky a 7 měsíci uživatelem Inka.
- Téma bylo upraveno před 4 roky a 7 měsíci uživatelem Inka.
Attachments:
-
29.8.2019 v 17:52 #16928InkaSprávce
Gaperony se v Přémovo odkapávačích krásně zformovaly 🙂 . Teď už jen lehké „oschnutí“, přiklopit mísou, do spodní záchytné nádoby cmrknout trochu vody, a čekat až se objeví chloupky GC (+ následné několikadenní zrání).
Attachments:
-
-
AutorPříspěvky
- Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.