Domácí Niva

Úvod Fóra Sýry Sýry s modrou plísní Domácí Niva

Označeno štítky: ,

  • Toto téma obsahuje celkem 3 odpovědi. Do diskuze (4 diskutující) se naposledy zapojil uživatel pop a poslední změna proběhla před 8 roky a 2 měsíci.
Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 3 vlákna odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
    • #615
      kutil
      Účastník

      Nechal jsem se inspirovat postupem na moravský rokfor a nivu připravoval podle něho.Nemám žádné kultury proto jsem 8 l. mléka ohřál na 35 stupňů přidal domácí jogurt a 15 deka Nivy.Cca za 2 hodiny jsem ohřál na 39 stupňů a zasířil.Za hodinu jsem sířeninu rozkrájel,udělal zrno velikosti ořechu a ohřál na 40 stupňů.Po scezení sem sýrové zrno nasolil 30 gramy kuchyňské soli.Naplnil sem košíky a nechal vlastní váhou sedat.V košících sýr otáčím každé tři hodiny.Druhý den sýr nasolím a to opakuji ještě tři dny.Za týden sem vzal jehlici na špízy a udělal dírky o průměru 4 mm.Další den to samé zopakoval z druhé strany.Zpočátku sýr otáčím 2 krát denně po 14 dnech už je plíseň na celém povrchu a začíná prorůstat sýrem,takže stačí otáčet jednou denně.Podle postupu má být zralý za 8 týdnů.Zatím mi zraje třetí týden,je poměrně měkký,ale chutí je již podobný Nivě.Tak uvidím.

    • #2334
      Anonymní uživatel
      Neaktivní

      Zdravím, jak ten sýr dopadl? Díky

    • #2375
      Kozel
      Člen

      Tak jak ?

    • #3558
      pop
      Člen

      Dobrý den!

      Zajímalo by mě,nevím tedy ,kde bych sehnal informaci ,jak probíhá růst penicillium roqueforti.
      Ve sklepě mám Stiltony ,ideální pro prorůstání plísně ,by mělo být min. 10 stupňů.
      Já teď jsem schopen držet teplotu pouze 5-6 st. při vlhkosti 90% .Je to úplně zastaveno ,nebo zpomaleno?

      díky!! přeji krásný den

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 3 vlákna odpovědí
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.