Čištění forem a náčiní

Označeno štítky: , , , , ,

Zvolené téma obsahuje celkem 2 odpovědi. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Klára Klára a poslední změna proběhla před 3 roky, 7 měsíci.

  • Autor
    Příspěvky
  • #11654
    Klára
    Klára
    Správce

    Kopíruji komentář od Inky, který není vhodné, aby zapadl:

    Co se týká dezinfekce pomůcek, jedná se o lehce kontroverzní téma. Někomu použití dezinfekčních prostředků nevadí, někdo je naopak odmítá. Pokud jde přímo o plísně, které se mám někde na něčem již rozbujely, bývá použití nějakého dezinfekčního prostředku prostě nutné, octová voda bohužel už nestačí. Na likvidaci plísní jsou za nejlepší stále považovány prostředky na bázi halových prvků, nečastěji jódu, chloru nebo bromu.
    Osobně používám buďto Savo na bázi chloru nebo Ajatin Plus na bázi bromu – ten co se ředí vodou, nikoli k přímé dezinfekci ran. Prodává se buď v lékárně nebo i v některých drogeriích v 1 l balení nebo potom v několikalitrových kanystrech. Obvykle se ředí na 0,5 – 2% roztok. Vždy je lepší předmět do roztoku ponořit a nechat přípravek působit, ale v případě že to není možné, lze aplikovat i nástřikem. Podrobný popis aplikace včetně doby působení je uveden v návodu na použití přípravku.
    Vždy je dobré dezinfekční prostředky střídat = nepoužívat stále jen jeden.

    Formy na sýr je dobré čas od času ponořit do teplého roztoku kys. citrónové nebo octové vody z důvodu rozpuštění usazeného mléčného kamene. Případně do roztoku sody. Opět je dobré střídat alkalický a kyselý (tzn. jednou např. kys. citrónové a podruhé do sody).

    "Existují dva způsoby, jak získat dostatek: Jedním z nich je i nadále hromadit víc a víc. Na druhé straně stojí toužit méně. "
    - Gilbert Keith Chesterton
  • #12180
    Inka
    Inka
    Správce

    Pokusím se vložit tabulku „Efficacy of sanitising agents“ – účinnost sanitačních prostředků, ve které nás při ošetřování povrchu sýrů zajímají zejména plísně / Moulds (3 řádek od spodu) a kvasinky/ Yeasts (4 řádek od spodu).
    Kvasinky jsou v prostředí celkem dobře likvidovatelné, na rozdíl od plísní, které mají pouze dvě účinné skupiny: Halo- a Pero-
    Takže opravdu v domácích podmínkách je to zejména chlór, jód, brom. S kyselou syrovátkou jsem u odolných plísní osobně značně skeptická. To samé platí bohužel i o octové vodě.

    Osobně čas od času naběhnu do komůrky ve které volně zrají sýry s roztokem Sava nebo Ajatinu Plus v rozprašovači a prostor vystříkám + vydrhnu police. Každý si musí najít nějaký svůj postup podle aktuální situace a možností.

    Zde malý náhled do malé sýrárny – např. mají zvláštní oděvy pro výrobnu bílé a pro zrací prostory modré – nelze zaměnit – menší riziko kontaminace. Doma je to asi horší se neustále převlékat 🙂
    Hezky je vidět, že i police se pravidelně čistí a dávají ven vyschnout …, různé typy houbiček – jedny pouze na předměty, které přišli do styku s mlékem a jiné na ostatní povrchy …

    http://lalaiteriedeparis.blogspot.co.ke/2015/05/des-astuces-de-fromager-glanees-l-earl.html

    Attachments:
  • #12183
    Klára
    Klára
    Správce

    Inko, díky moc, tabulku vkládám částečně počeštěnou. Jsou tam výrazy, které si tedy netroufnu, případně doplním nebo i případně opravím, co jsem napsala špatně :).

    A zjistit co je co lze v tomto příspěvku na wikipedii.

    Attachments:
    "Existují dva způsoby, jak získat dostatek: Jedním z nich je i nadále hromadit víc a víc. Na druhé straně stojí toužit méně. "
    - Gilbert Keith Chesterton

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.