Casi sýrový blog

Úvod Fóra Osobní sýrové mikroblogy Casi sýrový blog

  • Toto téma obsahuje celkem 13 odpovědí. Do diskuze (4 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Anonymní uživatel a poslední změna proběhla před 6 roky a 11 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 13 vláken odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
    • #743
      Anonymní uživatel
      Neaktivní

      zdravím Na kopec, tak jsem dala na Vaši radu, založit blog ať se s těmi dotazy zbytečně nemotám v receptech 🙂

      tak jsem dnes zkoušela tu kalkulačku syřidla protože zítra mi převeze 15L mléka a chci zkusit tu Nivu, samozřejmě to dopadlo totální katastrofou jak se dalo předpokládat 🙂 mačkat stopky lít syřidlo, míchat a sledovat vločky v jednom člověku prostě to nemůže dobře dopadnou, 3x pokus pokaždý děs 🙂 nakonec mi vyšlo že bych toho syřidla musela dát skoro 9 ml, takže to vidím nakonec tak že na těch 15L dám 2 ml toho Syřidla mikrobiálního Chy-max plus a buď a nebo, vyj ste tuším psala že ho máte, že je 1:8000, ale nikde to na lahvičce není napsané ani na jejich webu tak prostě nevím z čeho vycházet a jak píšu tu kalkulačku nedám nejde to 🙂 tak alespoň sem dám fotku toho prvního polotvrdého sýra co zraje tak pokud budete mít čas koukněte zkušeným okem jestli se po týdnu tak zhruba má jevit, zatím bych řekla že vypadá v pořádku nic nestandartního na něm neroste

      takže tohle bylo po vylisování to jsem dávala na tu diskuzi jak jste mi odpovídala

      spov.jpg

      a tohle je po 5ti dnech omývání a v polouzavřené krabici na mřížce v 10stupních

      s2lwl.jpg
      s3gkg.jpg

    • #2573
      katka1
      Účastník

      Nevím jestli vám to pomůže ,ale zrovna koukám po syřidlech na Dobrém koloniálu (dochází mi laktochym z Milcomu).
      Mají tam CHY-MAX M 100, síla 1:70000
      CHY-MAX M 200, síla 1:14000
      Laktochym, na který jsem zvyklá má sílu 1:500, dávala jsem do 15 litrů 9 ml. Podle toho by vycházelo CHY-MAX M 200 necelé 3 ml. Tak nevím, taky mě to čeká. Katka.

    • #2574

      Katka žádný stres, já používala laktochym a už pár let používám Chymax, kupuji v ekokoze a je to v pohodě.

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #2575
      Anonymní uživatel
      Neaktivní

      tak já psala paní z Ekokozy tak mi psala že mám dát 1,4 na 10L , ale sílu syřidla v poměru 1: kolika sjem z ní stejně nedostala :-)) dělám z 15ti dala jsem 2 ml zbývá 18 minut do konce sýření na 40 minut a mlíko je pořád tekutý tak uvidíme 🙂 bože, bože, moje nervy

    • #2576
      Anonymní uživatel
      Neaktivní

      fuj tak mi odlehlo 40 minut vyšlo jdu pokračovat 🙂

    • #2606
      Anonymní uživatel
      Neaktivní

      zdravím na kopec tak jsem nevydržela a hlavně taky ze zvědavosti a taky abych věděla cca dobu zrání jsem nakrojila po 20ti dnech první polotvrdý sýr to je ten v příspěvku nahoře jako první, má ještě kapičku mírně tvarohovou příchuť což je vidět i na tom řezu, ale jinak je výborný, určitě si objednám ten sýrařský vosk a některé zkusím zavoskovat a raději kolem nich nebudu ani chodit aby mě to nepokoušelo 🙂 na Nivě co jsem dělala jako druhou začíná prorůstat jemně plíseň a zatím vypadá dobře mám ji v lednici při 10 stupních zavřenou v plastovém boxu dnes má 14 dnů a poslední jsem dělala Goudu ta má dnes 7 dnů tak tu nechám ještě hodně dlouho dýchat 🙂

      sy.jpg

    • #2614
      katka1
      Účastník

      Vypadá velmi jedle 🙂

    • #2618
      Anonymní uživatel
      Neaktivní

      díky Katko, včera mi paní přivezla mlíčko, tak jsem jí dala sebou kus na cestu a po 5 ti minutách mi přišla sms, že chuˇfamózní, mňam, tak to potěší, ona sama dělá nějaké kozí sýry, z kravského ne, protože to už by časově nedávala a je teda fakt že i mě samotnou ta chuť překvapuje nedá se to přirovnat k ničemu co se dá koupit v marketu a nějakou speciální prodejnu se sýry tu nemáme, no kdybych ho nechala zrát ještě hodně hodně dlouho asi by to bylo ještě lepší, ale tak Vám to nemusím říkat, prostě to už chtělo sež…t :DD ale není všem sýrům konec budu pokusničit dál 🙂

    • #2628
      Anonymní uživatel
      Neaktivní

      zdravím, tak přidávám nového polotvrdého mazlíka, k sýření jsem tentokrát použila necelou půl tabletu od Christan Hansen a bez nervů 🙂

      ns1.jpg
      nsrrr.jpg

    • #2629
      kupicek.mar
      Účastník

      Krása, to je taková forma?
      Z kolika litrů mléko to je?
      Markéta

    • #2630
      Anonymní uživatel
      Neaktivní

      zdravím, děkuju, sýr je z 20ti litrů mléka a forma z dobrého koloniálu, se mi líbil ten vzorek a snese i lisování je z pevného plastu i když je tam psáno že je spíš určená na měkčí sýry 🙂
      http://www.dobrykolonial.cz/FORMY/107-FA37-3000g

    • #2632
      kupicek.mar
      Účastník

      Tak to mě mrzí. Dnes mi zrovna přišel od nich balíček, to kdybych věděla… To jsem netušila, že jsou tak krásné formy.Markéta

    • #2633
      katka1
      Účastník

      Super sýr, super forma, pořád jsem přemýšlela, co je to za košík 🙂
      Já mám od nich za podobné peníze obyčejnou rovnou, vejde se do ní z 15. litrů a můžu na ní v pohodě dát 6 kg, snesla by i víc.

    • #2638
      Anonymní uživatel
      Neaktivní

      zdravím na Kopec, tak jsem si Klárko po včerejšku řekla když jsem tu četla ty diskuze od pana Anonyma a pana D.S. že se Vám pokusím kapku udělat radost, v případě prvního pána, kdyby kdysi nebylo právě těchto ženských co na venkově sýry dělali, tak on by se pravděpodobně vůbec nenaradil bo jeho rodiče a prarodiče z města by umřeli hlady nemusel by potom řešit něčí bordel versus jeho sterilita ala IKEA, v případě druhém věřím že ten sýr co ta paní vyrobí bude chutnější než ten hnůj co dělají dnešní sýrárny a distribuují po krámech a to už vůbec nebudu řešit teplotu sýření protože já k tomu rozhodně nejsem kompetentní, jsem vděčná za tyhle stránky a Vaši ochotu se dělit o znalosti výroby čehokoliv, musela jsem se včera strašně smát když jsem to video viděla, jak já trubka vyvářím ten hrnec a všechny ty krámy kolem a ona s takovou naprostou samozřejmostí vůbec nic kolem neřeší jen ten sýr 🙂

Aktuálně je na stránce zobrazeno 13 vláken odpovědí
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.