Re: Jerseyka – dojení

Úvod Fóra Zvířata Dojení Jerseyka – dojení Re: Jerseyka – dojení

#2267
hanaka
Účastník

Tak já myslím, že Klára napsala zcela vyčerpávající odpověď 🙂
Já jsem loni dojila ručně, do kyblíku, sice padlo rozhodně víc nečistot dovnitř, ale čištění bylo pohodové a rychlé. Letos ovšem naše jerseyka nasadila 20l, dojení bylo připravené na půdě a tak jsme začali dojit strojně. Ze začátku to byl boj, zdálo se mi totiž, že čas, který ušetřím strojním dojením, strávím následným čištěním 🙂 Ale jako všechno, jak si to člověk zajede, je to pohoda. Ty proplachy máme taky dva, střídáme, ale děláme to tak 2x do týdne s tím, že se snažíme zhruba 1x týdně to celé rozebrat a gumové struky, víko od konve a skleněné víčko celé ponoříme do kýble s jedním z proplachů. My dojíme ve chlívě, ale vodu tam zatím nemáme, takže běhám s kýblema. Před dojením jednou vypláchnu čistou vodou, podojím, odnesu konev do kuchyně, přefiltruju mlíko, konev hodím do vany, umyju prostředkem na nádobí, vezmu teplou vodu, jdu s tím do chlíva, nasadím konev, zapnu, propláchnu. Vodu vyleju, je hodně mléčná, tak donesu ještě jeden kýbl, propláchnu a konec. Určitě je dobré, nechat hadice a konev na vzduchu, my s tím trošku bojujem, protože slepice se u nás dostanou všude a velmi rády si sednou na něco, co někde visí 🙂
Čištění krávy, u nás stačí hadřík 🙂 A velmi doporučuju utěrky na vemena z ekokozy, jeden vychází na 9 kč, já je ještě rozstřihla napůl, jsou pevné a nepouští chlup, je možné i vyvařit. A před samotným dojením určitě z každého struku odstříknout.
Jinak já když loni začala poprvé dojit, tak jsem taky plašila a říkala si, že to určitě dělám špatně a chtělo by to víc… Pak jsem se dozvěděla, jak se to dělá běžně v kravíně. Jeden hadr na 40 krav 🙂 Tož asi tak a pokud jste někdy měla možnost do podobného zařízení nahlédnout, dokážete si představit, jak vypadá hadr u té čtyřicáté krávy 🙂