Re: Jerseyka – dojení

Úvod Fóra Zvířata Dojení Jerseyka – dojení Re: Jerseyka – dojení

#2264

Tak já začnu, Hanka napíše svou zkušenost. My máme taky dojení, protože máme krávu s mikrotužkovými dírkami ve struku a dojí se bratru 40 minut strojem. Čištění – určitě by vám dobře napsal Milan Dolomit, který si nemůže na rozdíl od nás dovolit nějaký domácký systém, od něj budete mít systém profesionála, ale podle mě má teď už plné ruce práce na Alm a asi to nebude hned tak.

U nás – nemáme přivedenou vodu k boudě s dojením, takže systém je takový, že přiženeme krávy, podojíme do konve. Přelijeme mléko a přineseme si v nerezovém kyblíku horkou vodu. Pozor na teplotu, nesmí být vařící, protože pak vám budou velmi rychle odcházet černé struky na dojení, budou praskat. Takže horká.

Kyselé a zásadité máme taky. Leží ve chlívku na polici a je na nich namalovaná lebka s překříženými hnáty. Jedno je louh, druhé savo. Pozor na ně, jsou to fakt docela dryjáky. Takže podle návodu naředit. Ráno a večer, o tom se nám může nechat zdát, na to jsme příliš pohodlní a není to ani potřeba. Známí dělají stejně jako my. Podle mě to není prostě ani žádoucí to tam lít každé dojení, takže střídat, spíše častěji zásadu a pak kyselinu – třeba na 4 zásady jednu kyselinu. No a stroj na mytí nemáme žádný, ale máme sadu kompletních kartáčů, co na to fungujou – jeden je takový dvoupatrový kartáč – ten je na struky. Jeden je úzký, na takovém dlouhém drátu – vypadá jak pro kominíka a ten je na čištění hadic. Jeden je klasický na spodek struků. Jinak tedy jednou za čas vyndat hadice, hodit do vany a kompletně vydrbat zevnitř, zvenku. Odmontovat skleněné víčko uprostřed a tam to taky vymýt. Po každém dojení tedy vymýt vodou, jednou za čas těmi sajraty a po každém dojení pověsíme hadice hezky na vzduch. KOnev otočíme na plot dnem vzhůru, konev se vymývá tak, že se struky hodí do kyblíku s vodou, konev se uzavře, na strucích se zamáčkne čudlík a konev si dovnitř vysaje horkou vodu z kyblíku Pokud v ní je sajrajt, je nezbytné pak vysát ještě několik kyblíků s čistou vodou. A při mytí čudlík pouštět a zamačkávat, aby se pulsovalo a voda pulsovala uvnitř hadic. Nikdy nenechat hadice nevymyté, vymývat vždy hned po dojení a pak není třeba tolik chemie.

No a to je vše. Ještě se ptáte, zda jsou potřeba oba, ano jsou, protože jeden čistí něco z mléka a druhý něco jiného. Takže pokud nemáte kyselinu, stačí vám i koncentrované savo. Ale lépe je, koupit si originál na dojení. Většinou vám i rozlijí do litrových lahví.

Pak ještě čištění krávy. Chce to malý zednický černý kyblík 🙂 na teplou vodu a ideální nějaká štětka – třeba ikea – na omývání vemene, pokud je špinavé. Některé krávy jsou velmi čistotné a stačí jen omýt. Na některé potřebujete štětku.

Mám tady někde takovou brožurku o dojení komplet, zkusím jí najít a naskenovat. Klidně se doptejte na zbytek. Upřímně musím napsat, že nejlepší byla Mařenka a dojení do kyblíku. Člověk si došel na pastvinu a podojil a nic neřešil

"Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"