Odpověď: Zpovědi z Červeného domečku

Úvod Fóra Osobní sýrové mikroblogy Zpovědi z Červeného domečku Odpověď: Zpovědi z Červeného domečku

#3155
Anonymní uživatel
Neaktivní

Jednoho pěkného dne mi Mája našla na jednom e-bazaru hrnce za fajnovou cenu. Jeden je 20l a druhý 40l. Pán někde od Trutnova nám je hodil domů a když jsme mu na dotaz, na co je máme, odpověděli, že na sýry, divil se že to ještě někdo doma dělá. Takže se pomalu může uskutečnit to, co Mája tak strašně chce – abych udělal goudy rovnou 2. Jednu hned (jak to pujde) na jídlo a druhá ať si pěkně zraje a zraje. No co vždyť je to jen dvojitá dávka a hrnec na to mám. Tak jakýpak s tím rozmary. Tentorkát jsme vyrazili pro mléko k večeru. Musel jsem sehnad tadlší kbelík a 30l brzy po 19té hodině čekalo v garáži. Říkal jsem si, že ráno seberu smetanu a zkusím udělat sýry z méně tučného mléka.

A tak se taky stalo ráno jsem odebral smetanu, ze kterého jsem druhý den udělal máslo.

Takže jsem se pustil do zahřívání. Hodina v trapu, jak jsem předpokládal.

To ale nebylo nic hroznýho..sem tam se zamíchalo s mlékem a ten čas byl prostě odhadnutej dobře. Horší to bylo s chlazením mléka. Jen takové míchání venku na chladu nepomáhalo – také lidé okolo chodící si mysleli asi bůh ví co:) Takže jsem našel škopek větší než hrnec a šoupl mléko do studené vodní lázně. Přenášet těch 30l v hrnci..žádná sranda. A tak jsem začal míchat a chladit ve vodě. Nejdřív pěkně venku, ale jelikož to vypadalo na déšť, tak jsem se přemístil pod střechu do garáže.
Půl hodiny zpoždění oproti plánu – ale píšu si. Chlazení 30l při venkovní teplotě 12°C a ve vodní lázni je prostě na 1,5hod a to se člověk ukroutí aby to vychladil. Ten den se ale nedařilo víc. Napočítám objem syřidla a ani nevím co mě to napadlo se podívat do minulého zápisu..vyšlo mi asi o 1ml víc, než jsem dával na 16l. Nechápu, to asi ta redukce 10-100%. Tak jsem tedy taky trošku přidal a nechal srážet. A po 3/4 hodině…mlíko. Super! -nebo vlastně ne. Nedá se nic dělat, čekal jsem dál a asi za další půl hodinu bylo tedy sraženo tak akorát. Práce už dál odsejpala celkem od ruky i s myšlenkou, že se něco nepovedlo. Ale uvidíme co se stane. Mám 2 nový věci 1) nesrazil jsem včas 2) sebrané mléko..tak uvidíme co z toho vyleze.
Ačkoliv mám pěkný lis, tak stejně musím druhý sýr zatěžovat jak to jde a šlo to..sice byly výpočty takové všelijaké, ale nějak jsem to vylisoval. Jednu věc jsem si pamatoval a to otočit sýr včas a zatížit míň, aby byla druhá hrana hezčí.

Problém pak opět nastal při solení, kdy jsem opět otiskl dno skleničky do sýra. Tak asi to bude nějaká značka, ne? Tentokrát jsme ale nevstávali, sýr šel do soli až ráno.

No a tak teď jen čekáme a čekáme. Sýry vypadají skvěle, na problémy při výrobě se snažím zapomenout – mám je napsané. No a brzy zase zakrojíme:)


V neděli nás čekají Pepové (camemberty) na grilu a první zkouška o Halloumi. Snad vydrží počasí a budem moct pomlázky s klukama plést venku při vůni grilovaného masa a sýrů. Ozvu se!!