Odpověď: Jitka – domácí mlékař

Úvod Fóra Osobní sýrové mikroblogy Jitka – domácí mlékař Odpověď: Jitka – domácí mlékař

#2851
Jitka M.
Člen

Výzvy jsou o toho, aby se člověk vyhecoval, šprajcnul a posunul o kousek dál. Pustila jsem se tedy do Goudy. Dopadlo to. Bochník již týden zraje. Sklep nemáme, ale máme posilovnu, kde je jak ve sklepě. Po týdnu otírání začíná hezky vonět. Teď jen neplesnivět (sýr) a vydržet do konce listopadu (my).
Foto Gouda

Poté jsem si přečetla Kláry dobrou radu začít polotvrdým sýrem s nevymývanou sýřeninou na str. 182. A docvaklo mi, že polotvrdý sýr s vymývanou sýřeninou je o pár stránek dál. Takže další postup byl jasný. Další kanystr mléka z farmy. Vařily se najednou oba dva polotvrdé sýry, aby byly jasně vidět rozdíly. Také to dopadlo.

Na poličce v posilovně přibyly další dva bochníčky. Čekání bude tentokrát delší. A tak jsem plánovala co dál, aby bylo pořád co jíst a ocutnávat a přitom to různě dozrávalo. Takže příští víkend bude další Gouda II, která se nechá trochu víc dozrát a s ní na doplnění ledničky jogurty, tvaroh a čerstvý sýr.
Za týden zkusím vysokodohřívaný sýr. Vzhledem k absenci celoročně chladné místnosti může zrát jen do jara, dokud se venku, a v posilovně, neoteplí.
No a trochu pobavení pro zkušené sýraře:
Fotky: Gouda a čerstvý sýr zaočkované v teple deky

Anička sýrařka .

Solná lázeň

Tři bratři 🙂

No a aby si někdo náhodou nemyslel, že to jde tak hladce, jak se píše: Sýřenina má ostrý lom jindy, než potřebuji, zapomněla jsem na rozmíchání v nechlorované vodě. Při lisování se mi někdy sesune závaží a vznikne šikmá plocha. Neodhadla jsem velikost formy a sýřenina se mi tam nevešla. Ještě jsem nestihla začistit okraje plachetky (záclony), tak občas taháme monofilové nitě (a občas taky kočičí chlup). Časově mi to nikdy nevyjde a končím dlouho po půlnoci. Mlíko se rozlilo v autě a ani po profi vyčištění nepřestává vnitřek smrdět. Ale jinak je to práce pěkná, voňavá a kouzelná.
Těším se na sýry ostatních sýrařů a přeji pěkný konec podzimu nejen na kopec.

Jitka