Odpověď: Jak na cottage

Úvod Fóra Sýry Čerstvé sýry Cottage Odpověď: Jak na cottage

#3096

ahoj, zdravím moc. Ne určitě ne za trotlíka. Je to tak, jak se to snažím podat v mlékaři, to jsou přesně ty informace, které, i když jsou, člověk je nevidí, podvědomě často přehlíží a najde až čaem, až bariéra nějak spadne a otevře se průćhod té které informaci. Je jich navíc tolik, že je to asi zcela logické, že to takto funguje. V mlékaři je to napsáno v úvodu před sýrama, před kapitolou, že suroviny se dají vždy krátit a násobit, vždy stejně. Ve stejném poměru, takže jasně, určitě klidně ze dvou litrů. Výtěžnost je zase v kapitole mléko. U měkkých sýrů, ke kterým cottage patří je to kolem 20 % a navíc cottage si zachovává i více syrovátky než tvaroh a proot je to i o něco více. Z těch 2 litrů proto bude minimálně půl kila takového sýru. Pokud máte rád tučnější, s větším množstvím smetany, klidně lze udělat zpočátku i z měnšího množství, aby pak nebylo třeba hodně smetany :). I jiné sýry vždy dělat takto – mrkněte na str. 120 poslední šipka, tam to je. Vždy upravit kulturu podle poměru. Když je na 10 litrů 0,25 g tak dát na dva litry prostě 0,05 g. U jiných kultur, pokud používáte jiné, než jsou v receptu je třeba zjistit na kolik litrů je kultura a jaké množství a podělit. Kulturu vždy držte poměrově. Se smetanou to samé. Snad je to vyčerpávající, pokud ne napište, doplním.

"Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"