Odpověď: Domácí Blaťácké zlato

Úvod Fóra Sýry Pařené sýry Domácí Blaťácké zlato Odpověď: Domácí Blaťácké zlato

#2765
katka1
Účastník

Jůů, děkuju Kláro za bleskovou odpověď, už se těším až tenhle recept vyzkouším. Já jsem totiž dnes měla připravené mléko a velkou chuť tenhle sýr udělat, takže jsem to riskla a postupovala podle zmíněného stručného návodu ze Sýraře. Asi jsem to pokazila, protože jsem se řídila tam uvedenou dobou napařování 3-4 h.
Formu jsem vyložila plachetkou, první otočení vyřešila kastrůlkem, který vleze do formy a celé se to otočí. Dole je kastrůlek a na něm je sýr ve formě (aby mohla odkapávat syrovátka, tak mezi sýr a kastrůlek vkládám mřížkovou podložku vystřiženou na míru). Pak to celé vrátím zpět – to je druhé otočení, na třetí otočení už je sýr dost tuhý na to, aby se mohl vyndat z formy a otočit celý. Dál už jsem otáčela bez plachetky. Snad jsem to popsala srozumitelně. Tímhle způsobem otáčím všechny měkké nelisované sýry.
Napařovala jsem v jogurtovači – usoudila jsem, že sýr těžký 1,5 kg ho nezboří :-). Do jogurtovače jsem strčila 10-litrový kyblík – vlezl tam úplně přesně. Na dno kyblíku plochý cedníko-pařáček z kempingové sady, který používám i na lisování. Na to sýr ve formě, dolů trochu syrovátky a celé to přikryla. Otáčení bylo v pohodě, sýr byl krásně teploučký, jen jsem ho tam měla nechat déle.
Ještě mi nebylo jasné ošetřování, protože jsem v nějaké encyklopedii vyčetla, že je to sýr zrající pod mazem, ale to je asi nějaký nesmysl.
Každopádně ještě jednou moc děkuju a těším se na příští sýr.
Katka