Odpověď: bezpecnost pri vyrobe syru

#2527
Marion
Účastník

Přátelé, velice mě zaujala zdejší diskuze. A protože se dotkla soběstačnosti, hygieny chovu, kvality krmení a podobně… no prostě mě to potěšilo a dobře se to četlo. Mám nyní mléko od farmáře, který má krávy na seně, pastvě, v čistotě, vždy když jdu pro mléko, tak chodím v době dojení, abych měla co možná nejčerstvější a holky si musím jít pohladit, tak nějak říct díky…? Ale teď k věci, z takového mléka pokud to dobře chápu, by neměl být problém vyrobit i tvrdý, dlouho zrající sýr, že? Výtěžnost smetany je taková, že ze tří litrů mám 2 dcl husté krásné smetany, po prvních zkouškách sýru jsem měla výtěžnost okolo 17-20%, mléko vydržení bez kyselého nádechu v lednici čtyři až pět dní, pak je trochu cítit, ale jinak na chuť je stáje docela sladké, po týdnu už se z něj dá dělat jen tvaroh. Pijeme ho doma všichni, nepasterizované nic nám není. Jinak od farmáře vykupuje mléko mlékárna (Opočno?) a on tudíž testy nedělají, prý si oni sami testují každou várku, je to možné?
Jinak máme k dispozici cca 20 ha, myslíte, že na takové ploše je možné dosáhnout soběstačnosti? V případě tří lidí a dotování dalších dvou (prarodičů). Má smysl se do toho pouštět? Je to můj sen a vím, že tento statek dřív soběstačný byl, jsou to usedlosti mého otce, ale ten už asi nikdy hospodařit nebude… Je reálné mít převážnou část na pastviny a pole, plus něco na seno a obdělávat to výhradně s koněm případně takovou plochu zvládne obdělávat jeden kůň nebo je lepší mít dva? Předci mívali koně 4, ale pozemků bylo víc, něco prodal můj strýc, když ještě žil… Vím, že je to dřina, toho se nebojíme.:-)