Odpověď na: Zmrzlina

Úvod Fóra Ostatní mléčné výrobky Zmrzlina Odpověď na: Zmrzlina

#17676
Inka
Správce

Zmrzlina „Hořká čokoláda“ do tvořítek na nanuky = tvrdší „na okusování“, nikoliv tvrdá jako šutr

Na požadavek vkládám i verzi zmrzliny, která je po vyzrání v -18 °C poněkud tvrdší, a lze ji tak pohodlně vyprostit z nanukových tvořítek, aniž bychom při manévru ze zmrzliny vyrvali plastové držátko nanuku (taková to plastové „dřívko“), k čemuž může docházet při plnění měkčí kopečkovou zmrzlinou, primárně určenou pro servírování v kornoutcích, případně pohárech

– vyrobená z 50 % hořké čokolády z Kauflandu – viz foto = receptura bude fungovat pouze na čokoládě totožného složení – tuky / kakaové máslo + sacharidy – „z toho cukry“; u jiného složení to prostě fungovat nebude, a už vůbec ne u všelijakých náhražek s kokosovým a jinými tuky, kdy bude výsledná zmrzlina navíc při konzumaci „padat na patro“ a vzadu na jazyk, prostě to nebude dobré, což při domácí výrobě, kdy si suroviny a tudíž i výslednou kvalitu zmrzliny dobrovolně volíme sami, postrádá logiku. 1 tabulka v Kaufu stojí 15 Kč, a na 1 kg zmrzliny potřebujeme 2. Jakási náhražková záležitost stojí o 5 Kč méně… navíc pro děti…

Výroba je prakticky stejná jako výše uvedená zmrzlina „Hořká čokoláda“, i nám směs po vyzrání v lednici celkem pěkně zhoustne, i když o něco méně, určitého nášlehu po předchlazení směsi v mrazáku docílíme.
Samozřejmě můžeme zmrzlinu ochutit pomerančovou kůrou nebo mátou, případně peprmintovým extraktem, to platí stejně. Kávu ani chili papričky pro děti raději ne.

Po zmražení směsi v improvizovaném zmrzlinovači metodou přikulování cca 20 min., vzniklou zmrzlinu z obou pytlíků vysypeme do mísy a lžící ještě lehce propracujeme – naplníme nanuková tvořítka a uzavřeme vehementem s držátkem, případně kdo má silikonové + originál dřívko => vsune do zmrzliny dřívko – naplněná tvořítka umístíme do mrazáku, necháme vyzrát do druhého dne

– zmrzliny je zhruba 1 kg – ne každý má dostatek tvořítek, aby spotřeboval všechnu zmrzlinu => je možné vystlat formu na biskupský chlebíček potravinářskou fólií a třeba jen část vyplnit zmrzlinou ve vyšší vrstvě – po vyzrání rozkrojit na sendviče „ala“ ruská zmrzlina, případně na užší kvádříky „jako“ zmrzlinové tyčinky – lze na ně později z obou stran připlácnout oplatku, sušenku vyrobenou podle profi receptury speciálně na zmrzlinové sendviče s použitím invertního sirupu, a tudíž ani po pobytu sušenek v mrazáku si při následné konzumaci nevylomíme zuby

– až se k tomu dostanu – mám ještě takový šikovný profi recept od Belgičanů na čokoládový piškotový (šlehaný) plát vhodný na zmrzlinu – taktéž se používá invertní cukr, a piškot při nižších teplotách nezkamení = piškot přijde někdy později 🙂

– nebo i zmrzlinové tyčinky šetrně přelít vhodnou čokoládovou polevou, která ovšem nesmí přesáhnout 45 °C viz příspěvky o čokoládě výše

– zmrzlina se dá i konzumovat z kelímku, případně naaranžovat do pohárů, je sice postřehnutelně tvrdší, ale zas tak pekelné to není

Nanuková zmrzlina Hořká čokoláda 50% (Kaufland)

Suroviny (g) nanuk
Voda 510
Sušené odstředěné mléko (SOM) 46
Cukr (sacharóza) 50
Stabilizátor = RUF 4
vaječný žloutek 40
Invertní cukr 150
Čokoláda 50 % Kauf 200

Foto: nanuková verze zmrzliny Hořká čokoláda z 50 % čokolády z Kaufu – doma vyrobená 🙂
– nějak se mi nepodařilo zvěčnit přímo „nanuk“ jako předmět doličný, tak alespoň jsem zbytek zmražený v dóze naaranžovala do poháru – no… řekla bych, že je vidět, že se jedná o tvrdší zmrzlinu, ovšem nemusí to tak nutně vnímat každý.

  • Odpověď byla upravena před 7 měsíci a 2 týdny uživatelem Inka.
  • Odpověď byla upravena před 7 měsíci uživatelem Inka.