Odpověď na: Alchymistické syrečky

Úvod Fóra Sýry Sýry zrající pod mazem Alchymistické syrečky Odpověď na: Alchymistické syrečky

#15649
Avatar photoInka
Správce

Handkäse / Harzer käse mit Musik
V letošním horkém létě se doma nějaká kvanta klasických sýrů vyrábět nedala, zato se docela vedly syrečky z odtučněného řádně odleženého tvarohu.
Takovým vrcholem mé domácí výroby syrečků jsou zatím syrečky vyrobené kombinovanou metodou viz. výše, ze směsi různě zaleželých tvarohů = cca 350 g 4 , 5 měsíce + cca 400 g tvarohu 4 měsíce + cca 300 g tvarohu 1 měsíc – zaleželé v lednici => zaležení na kvalitu výsledných syrečků vliv opravdu má, a vyplatí se vydržet.

Ve vedru, kdy nemá člověk ani na nic chuť, nám jako taková lehčí bílkovinná večeře zachutnala německá varianta syrečků Handkäse / Harzer käse mit Musik = syrečky marinované v chladu – s cibulí, kořením (kmín, pepř …), olejem a octem (případně bílé víno). Jedná se tzv. marinování – syrečky tedy nemusí být zcela zalité kvantem tekutiny (a opravdu nebývají). Je dobré v průběhu dne v lednici směs promíchat.
Kupodivu i v seriózních zdrojích se výraz „mit Musik“ = s hudbou / muzikou, u této lahůdky pojí s přídavkem cibule. „Muzika“ se v podobě střevního burácení dostavuje za několik hodin po konzumaci.
Na netu se dá v němčině najít nespočet variací receptů https://www.google.cz/search?q=Handkäse+OR+Harzer+käse+mit+Musik&client=opera&gbv=1&hl=cs&tbm=isch&prmd=ivns&ei=gYiaW8muLdC1sAe2z5K4Dg&start=0&sa=N
……….
Syrečkové čipsy
Svého času byly v určitých oblastech Německa – zejména mezi komunitou kulturistů a vyznavačů nízkokalorické netučné stravy, populární jakési bílkovinné „čipsíky“ bez tuku. K jejich výrobě jsou použity německé syrečky Handkäse nebo Harzer käse (odtučněný tvaroh, zrací soli, kuchyňská sůl, kultury). Při domácí výrobě čipsů jsou syrečky nakrájeny na plátky, rozmístěny na plech vyložený pečícím papírem a za příslušné teploty upečeny v troubě. Vzhledem k tomu, že v průběhu pečení plátky dramaticky zvětší objem, je nutné plátky na pečící papír opravdu rozmisťovat s náležitými rozestupy = hrozí slití v jednolitý obří útvar.

Nedalo mi to, a samozřejmě jsem i čipsy musela vyzkoušet. Při pečení se z trouby linul obdobný zápach jako když se pálí paznehty, takže si původně všichni svorně mysleli, že opaluji nožičky na huspeninu … ale pozřít se to dá. Někomu to může i chutnat 🙂 .

https://www.google.cz/search?q=Handkäse+OR+Harzer+käse+chips&client=opera&gbv=1&hl=cs&tbm=isch&sa=X&as_q=&nfpr=&spell=1&ved=0ahUKEwiOubCMrLjdAhUBsKQKHc8sAB8QvwUIEg
Na Youtube jsou i videa s náznakem výroby exhibujících kulturistů.