Úvod › Fóra › Sýry › Pařené sýry › Jak vytáhnout sýrové nitě snadno a rychle, bez opaření a pH metru. › Odpověď na: Jak vytáhnout sýrové nitě snadno a rychle, bez opaření a pH metru.

V různých internetových diskusích někteří prezentují tzv. sýrové dorty = cokoliv svinuté ze sýrových nití a špejlí do roztodivných tvarů. Nezřídka povýšené potravinářskými barvivy určenými primárně na cukrařinu. Vím, že to lidi chtějí …
Z dobře vyrobeného a prohněteného pařeného (taženého) těsta se krom splétání předmětů z nití dají v pohodě vyrábět „celistvé“ předměty včetně dutých, jako jsou třeba poháry, hrnky i s uchy, misky, poháry ve tvaru kravského rohu, ornamentálně zdobené pochvy na nože … o figurkách ani nemluvě.
Výroba se podobá práci s perníkovým těstem. V případě sýrového těsta se po napaření a dobrém prohnětení (těsto musí být opravdu pevné a vláknité) kus těsta formuje na reálných mísách, pohárech, kravských rozích … = matrice. Důležité je následné „vytvrzení“ i s matricí ve studené vodě a finální vytvrzení (zchlazení) samotného výtvoru.
Dalšího lehkého vytužení se dá dosáhnout uzením studeným kouřem = opravdu studeným do cca 30 °C.
Praktická ukázka zde:
-
Odpověď byla upravena před 2 roky a 5 měsíci uživatelem
Inka.