Odpověď na: pařený sýr – příliš tvrdý

Úvod Fóra Sýry Pařené sýry pařený sýr – příliš tvrdý Odpověď na: pařený sýr – příliš tvrdý

#15125
Avatar photoKlára
Správce

Hezký den,
ono u výrobce je velmi důležité to slůvko přibližně. Je to hrozně problematické v sýrařině, neboť běžně to funguje tak, že mlékárny mají své laboratoře, které jim zajišťují přesná čísla – potence syřidla ap. Výrobci přebírají syřidla, většinou ve velkém, rozlévají do menších nádob, protože ve velkém by málokdo z domácích mlékařů zakoupil. Neprodají vše hned, počítají tedy většinou s určitou ztrátou syřidla kvůli skaldování atd. atd. Řekla bych, že tato informace je tedy víceméně napsána jako rada a ve vašem případě úplného začátečníka se na jednu stranu nesetkala s úspěchem, na druhou stranu ano, protože jste hned při první výrobě sýra poznal, že není něco dobře :D.

První rada – u jakéhokoli nového syřidla si udělejte test síly syřidla vždy. Není to složitá operace, zabere pár minut a máte klid a budete vědět, kde je problém, nezávisle na deklarované etiketě. Ani těch 16000 není vůbec jistých, to mějte na paměti.

Prima je, že vám něco nepřišlo v pořádku, to je naprosto zássadní, nyní si udělejte test, nesmazatelnou fixou si na syřidlo napište sílu a pak už v kalkulače počítejte s touto silou.

Kdykoli napište a držím palce a hezký den!

"Existují dva způsoby, jak získat dostatek: Jedním z nich je i nadále hromadit víc a víc. Na druhé straně stojí toužit méně. "
- Gilbert Keith Chesterton