Odpověď na: Markéta

Úvod Fóra Osobní sýrové mikroblogy Markéta Odpověď na: Markéta

#13311
Inka
Správce

Dobrý den Markéto.

Bohužel to není tak jednoduché. Nejde ani tak přímo o živoucí brebery (klostridky) jako takové. V sýru jsou problematické látky, které už v průběhu jejich života ty potvory vyprodukovaly. Bohužel nikdy takto nevíme, jaké klostridky konkrétně se v sýru přesně namnožily (je víc možností), co tedy v sýru může potenciálně být obsaženo, případně v jakých koncentracích a jak by mohlo být eventuálně z hlediska zdravotního stavu nebezpečné.
Opravdu si takto na dálku netroufám někomu konzumaci doporučit. To lze jedině na základě kvalifikovaného laboratorního rozboru.

Co se týká snížené teploty při procesu zrání, tak to by případně pomoct mohlo u sýrů, které se ještě nezačaly nadouvat. Ale tušíte správně, že sýry budou mít minimálně mírnější chuť a budou zrát déle, na druhou stranu je to jistě lepší, než nafouklé sýry házet do odpadu. Jakmile jsou už sýry určitého typu z kontaminovaného mléka vyrobeny, tak je to špatné.

Sama jsem zvědavá, jestli se stav zlepší po přídavku lysozimu. Doufám, že ano 🙂 .