Odpověď na: korbáčky

Úvod Fóra Sýry Pařené sýry korbáčky Odpověď na: korbáčky

#12412
Inka
Správce

No, čerstvé může být i vysokopasterované (vyšší teplota po velice krátkou dobu = lepší likvidace nežádoucích MO). Není to totéž, co UHT. Nicméně se s vysokopasterovaným sýřit dá, ale je dobré přidat chlorid, to je pravda, je lepší mléko nechat předezrát v chladu (zaočkované malým množstvím smetanové kultury a použít vyšší dávku syřidla). Selské mléko – bylo myšleno z Olmy, to co se prodává v lahvích, i ESL mléko se dá zasířit, když na to přijde :), ale musí se s ním právě jinak pracovat.

Jedni z mála, kteří dnes při výrobě mléka používají pouze „pasteraci“ jsou např. v mlékárně Bohemilk Opočno (lepší senzorické vlastnosti mléka). To co se prodává v lahvích – mléko z bučícího auta – nejsem si jistá, zda nebylo ošetřeno vysoko, ale to bych se musela podívat, protože čistě na objednávku v prodejnách mívali myslím ošetřené šetrnou pasterací, ovšem u pojízdných prodejen bez objednávek tedy nevím, to je potřeba se při nákupu zeptat.